У ПФУ уточнили, як враховується пенсія у разі призначення житлової субсидії після вимкнення опалення

Новини
пенсий Ощадбанка
Фото: ПФУ

В Пенсійному фонді України уточнили, як враховується пенсія у разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону.

На питання, за який період буде враховано в дохід домогосподарства пенсію, якщо субсидія призначатиметься з початку неопалювального сезону, в ПФУ відповили.

«У разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону (з травня по вересень) сукупний дохід враховується за ІІІ-ІV квартал попереднього календарного року. При цьому доходи у вигляді пенсії враховуються за березень поточного року.

Тобто, при розрахунку субсидії на літній (неопалювальний) період буде врахована цьогорічна березнева пенсійна виплата. (Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”)».

Існують винятки, коли отримувачі субсидії можуть бути змушені повернути її державі, розповіли у Пенсійному фонді України.

Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі:

  • у разі, якщо у заяві чи декларації було зазначено недостовірну інформацію і це вплинуло на встановлення права на житлову субсидію та визначення її розміру, який в результаті перевищив 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень);
  • якщо людина не повідомила про обставини, що впливають на перегляд права на призначення житлової субсидії або її розміри, протягом 30 календарних днів з дня їх виникнення.

Якщо житлова субсидія призначається на наступний період, уповноважений орган може утримувати суму надміру виплаченої житлової субсидії під час виплати щомісячних сум субсидій. При цьому поточні виплати можуть бути зменшені не більш як на 20%.

В умовах воєнного стану Мінсоціальної політики України вирішило передати функції призначення, нарахування і виплати житлових субсидій до органів Пенсійного фонду України (від органів соціального захисту населення, як це було раніше). Очікується, що середній розмір субсидії у 2023 році становитиме близько 1 800 грн на місяць.

  • З 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.
  • Як вирахувати розмір своєї майбутньої пенсії, коли в Україні у 2023 році запровадили нові вимоги до стажу українців.