В окупованому Приморську російські мародери пограбували українсько-болгарський ліцей

Новини
Приморський українсько-болгарський ліцей, фото Дмитра Антіфєєва, весна 2020 року
Приморський українсько-болгарський ліцей, фото Дмитра Антіфєєва, весна 2020 року

У окупованому Приморську Запорізької області російські військові пограбували  навчальний заклад, випускники якого могли продовжити безкоштовне навчання в Болгарії. У північному Приазов’ї  етнічні болгари складають  більшість населення регіону.   

Про черговий воєнний злочин росіян на Запоріжчині повідомляє кореспондент  Центру журналістських розслідувань.

Приморський регіональний українсько-болгарський багатопрофільний ліцей ІІ-ІІІ ступенів є закладом освіти, в якому до 24 лютого 2022 року діти навчалися у 8-11 класах. 

Освітньому закладу  27 років, із тисячі випускників ліцею майже половина  продовжили навчання у вишах Болгарії. Можливість безкоштовно навчатися в Європі була однією з головних переваг українсько-болгарського ліцею. Тісні зв’язки з Болгарією країною  підтримуються багато років, адже у Північному Приазов’ї за різними оцінками етнічні болгари складають від 65% до 75% населення регіону.   

Зранку 15 березня 2023 року окупанти оточили історичну будівлю ліцею в центрі міста на декількох машинах і почали виносити з  навчального закладу комп’ютерну техніку та інші більш-менш цінні речі.

“Аби приховати свої злочинні дії представники першої армії мародерів перекрили підходи та під’їзди зі сторони вул.Вереснева (колишня Чапаєва), а на вході закладу для охорони виставили двох вилупків”, – опублікував телеграм-канал Вазелин анонімне повідомлення місцевого мешканця. 

Російські окупанти в Приморську виносять подушки, ковдри та матраци з місцевого відділу поліції, березень 2022 року

Російські окупанти в Приморську виносять подушки, ковдри та матраци з місцевого відділу поліції, березень 2022 року

За рік окупації загарбники не змогли налагодити повноцінний освітній процес в Приморську, тож, вочевидь, перейшли до банального мародерства. 

Відомо, що в лютому 2023 р. російські військові також пограбували в місті школу №2 та дитячий садок «Ромашка». За інформацією мешканців, виносили не тільки комп’ютерну техніку, а навіть дитячі стільці і ліжечка.

Як і в сусідньому тимчасово окупованому Бердянську, у Приморську окупанти також чинять “гаражний терор”, влаштовуючи час від часу мародерство в кооперативах автовласників. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter