Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти президента Сирії Асада та ще 299 осіб і 141 компанії

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних санкцій проти 300 фізичних осіб, серед яких президент Сирії Башар Асад, сирійський прем’єр-міністр Хусейн Арнус та очільник МЗС Сирії Фейсал аль-Мікдада. Обмежувальні заходи також застосовані проти 141 юридичної особи, серед яких підприємства оборонно-промислового комплексу Росії та компанії з Ірану.

Відповідний указ №163/2023 від 18 березня оприлюднено на сайті глави держави.

Серед 300 фізичних осіб, проти яких України запровадила санкції опинився президент Сирії Башар Асад, прем’єр-міністр Хусейн Арнус та міністр закордонних справ Фейсал аль-Мікдада. Також у санкційний список потрапили семеро громадян Ірану, 289 громадян Росії і ще один з громадянствами РФ і України.

Санкції передбачають, зокрема, блокування активів і торговельних операцій, транзиту й перевезень територією України, анулювання ліцензій, заборону на приватизацію й купівлю землі, передання технологій і прав на інтелектуальну власність.

4c0e76421fde67fbc1a60baac489f772_1679134785

 

У списку зі 141 юридичної особи – переважно підприємства російського ОПК, зокрем, концерн «Калашников», концерн повітряно-космічної оборони «Алмаз-Антей», автомобільний завод «Урал», Об’єднана суднобудівна корпорація, АТ «Державний космічний науково-виробничий центр ім. Хрунічева».

Крім того, у ньому також 16 іранських компаній, зокрема Shahed Aviation Industries Company, Iran Aircraft Industries Company, Safiran Airport Services і кілька авіакомпаній.

У переліку також три авіатранспортні компанії Success Aviation Services FZC (Success Aviation), що базуються в Об’єднаних Арабських Еміратах, та i Jet Global DMCC (iJet). За даними Національного агентства з питань запобігання корупції, ці компанії співпрацювали з Safiran для координації польотів між Іраном і РФ, зокрема пов’язані із транспортуванням іранських БПЛА.

У санкційний список потрапили ТОВ «ММК ім. Ілліча», яке зареєстровано у Макіївці на тимчасово окупованій території Донецької області, та два підприємства з окупованого Криму: Автономна некомерційна організація «Інститут морського приладобудування та робототехніки» (Севастополь) та АТ «Євпаторійський авіаційний ремонтний завод».

2a472f85dfdd0924a0251adf4879e778_1679134850

 

16 березня 2023 року сирійський диктатор Башар Асад після зустрічі у Кремлі з президентом РФ Володимиром Путіном заявив в інтерв’ю пропагандиському агентсву «РИА Новости», що Сирія визнає «нові кордони Росії», маючи на увазі тимчасово окуповані території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

«Звичайно. Я говорю, що це російські території, і навіть якби не трапилася війна, це історично російські території», — сказав Асад.

Як повідомлялось, 10 березня 2023 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження чергових санкцій проти російських компаній. Згідно з додатками до президенського указу, під санкції підпадають 120 фізичних  та 287 юридичних осіб. В основному до списку потрапили громадяни РФ, а також Великої Британії, Польщі, Нідерландів, Туреччини, Кіпру.  Серед юридичних осіб – «Спортлото», «Спортбет», «Бет.Ру», «Бетсіті», «Матчбет» та інші.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter