На окупованій Херсонщині ліквідували колаборанта Сергія Москаленка, який керував катівнею в Новій Каховці – ЗМІ

Новини
Сергей Москаленко

17 березня ввечері неподалік від будівлі Ювілейної сільської ради на окупованій частині Херсонщині вибухнув автомобіль з 44-річним колаборантом з Нової Каховки Сергієм Москаленком. До повномасштабної війни він мав власну приватну охоронну фірму «Ягуар», а в березні 2022 року став «начальником изолятора временного содержания» в незаконно створеному окупантами «Новокаховському відділі поліції» і був причетний до викрадень та катувань багатьох мирних жителів Каховського району.

Про це повідомляють численні українські телеграм-канали, а також Нова Каховка.City, посилаючись на власні джерела, передає Центр журналістських розслідувань.

За їхньою інформацією, автомобіль колаборанта підірвали ввечері 17 березня після того, як він від’їхав від будівлі Ювілейної селищної ради Херсонського району. Внаслідок вибуху тіло Сергія Москаленка розірвало навпіл, а окупанти посилили поліцейські заходи. 

Поки є дві версії цієї ліквідації: Москаленко міг загинути завдяки партизанам, або ж через внутрішні розборки окупантів з місцевими колаборантами. Самі ж окупанти про загибель «начальника изолятора временного содержания» Нової Каховки поки не повідомляють. Перевірити цю інформацію з інших джерел ЦЖР поки не вдалося.

Москаленко Сергій Вікторович, 23 жовтня 1978 р. н., до повномасштабної війни мав приватну охоронну фірму «Ягуар». У березні 2022 року він почав добровільно співпрацювати з російськими окупантами і очолив ізолятор у захопленій загарбниками будівлі Каховського районного відділу поліції в Новій Каховці. На цій посаді він допомагав окупантам викрадати місцевих жителів і катувати їх. 

«З березня 2022 року будівлі поліції перетворилася на катівню. Затриманих там били, катували електричним струмом. А щоночі російські військові і місцеві колаборанти виводили полонених до підвалу, ставили обличчям до стіни і стріляли в них із пістолета. Намагались стріляти над головою або біля вух. Так вони робили й зі мною. Після цих пострілів у мене був сильний шум у вухах, я майже нічого не міг чути. Деяких полонених вони розстрілювали по-справжньому. «Відповідав» за ці катування Сергій Москаленко», – розповів ЦЖР мешканець Нової Каховки, який перебував у катівні в будівлі поліції навесні 2022 року.

29 вересня 2022 року СБУ повідомила про підозру Сергію Москаленку. За скоєні злочини йому загрожує від 12 до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв ЦЖР, 13 березня в Новій Каховці внаслідок замаху партизан отримав поранення заступник гауляйтера цього міста, колаборант Віталій Гура. За даними Центру національного спротиву, операцію з його ліквідації здійснив партизанський рух «Атеш».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.