Гауляйтером Присиваської громади на Херсонщині став Сергій Кліщевський, а його дружина, депутатка від «Слуги народу» Аліна Кліщевська, «очолила» сільську школу

Новини
Сергій Кліщевський і Аліна Кліщевська Фото: соцмережі
Сергій Кліщевський і Аліна Кліщевська Фото: соцмережі

З перших днів повномасштабної війни з російськими загарбниками співпрацює голова Присиваської територіальної громади Каховського району Херсонської області Сергій Кліщевський. Він став гауляйтером села і допомагає загарбникам грабувати свою ж громаду і розселяти їх до будинків односельців. На бік ворога перейшла також його дружина, депутатка Каховської районної ради від президентської партії «Слуга народу» Аліна Кліщевська. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами жителів Присиваської громади, їхній голова Кліщевський Сергій Олександрович, 10 липня 1976 р. н., з самого початку окупації перейшов на бік ворога. Він допомагає російським військовим розселятися в будинках односельців, які були змушені виїхати з окупації і зводить старі рахунки з людьми. Разом із окупантами він грабує майно громади, організовував «референдум» щодо «приєднання» Херсонської області до Росії і причетний до викрадень місцевих жителів.

Кліщевський відкриває ялинку в Григорівці 19 грудня 2022 року

Кліщевський відкриває ялинку в Григорівці 19 грудня 2022 року

Про співпрацю Сергія Кліщевського з ворогом повідомляють і окупаційні телеграм-канали. Зокрема, він 19 грудня 2022 року відкривав святкові заходи на честь «святого Ніколая Чудотворця» і запалив «святкову ялинку» біля Григорівського сільського будинку культури.

Перейшла на бік ворога і його дружина Кліщевська (дівоче прізвище – Юрченко) Аліна Юріївна, депутатка Каховської районної ради від президентської партії «Слуга народу». Вона очолила так зване «государственное бюджетное образовательное учреждение Херсонской области «Григорьевская школа Чаплинского муниципального округа». Запис про його державну реєстрацію в російському реєстрі юридичних осіб з’явився 16 березня 2023 року. В ньому вказано, що Аліна Кліщевська має громадянство Російської Федерації.

ul-1239500001950-20230320013310

Про співпрацю подружжя Кліщевських з окупантами раніше повідомляв заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. За його словами, окупантам за підтримки цих колаборантів вдалося відкрити місцеву школу. 

Сергій Кліщевський і Аліна Кліщевська Фото: соцмережі

Сергій Кліщевський і Аліна Кліщевська Фото: соцмережі

«Викладачем фізики, інформатики та за сумісництвом завучем та класним керівником у школі став Іван Янович, родич Сергія Кліщевського. Колишній начальник відділу освіти Присиваської сільради Євгеній Корнієнко «викладає» географію та є «наставником» учнів 5 класу. Грабовецька Ірина Василівна, єдина вчителька школи, яка пішла на співпрацю, вчить тепер у дві зміни в третьому та четвертому класах. Погодилась викладати за «російськими програмами» в Гаврилівці вчителька математики зі Строганівської школи Гаврилюк Світлана Валентинівна. Дітей до Григорівки возять з Павлівки, Строганівки та Першокостянтинівки. Усього назбирали 105 учнів», – повідомив Сергій Данилов.

За його даними, так званою «заступницею директора» з господарчої частини Григорівської школи стала Янович Олена Іллівна, яка раніше жодного відношення до школи не мала. 

Нагадаємо, що гауляйтером так званого «Чаплинського муніципального округу» Каховського району окупанти призначили громадянина РФ, військового з Волгоградської області Олександра Хлюстова. Він «починав» з посади заступника гауляйтера, але був головним «смотрящим» за цим регіоном Херсонщини.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.