Зеленський підписав закон про прозорі закупівлі Міноборони. Але залишається ще одна «схема», що дозволяє красти на їжі для військових

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 21 березня підписав закон щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях, ухвалений Верховною Радою 24 лютого. Водночас голова парламентського комітету з антикорупційної політики Анастасія Радіна вказує, що залишається працювати ще одна «схема», що дозволяє красти на закупівлях продовольства для військових, і яку потрібно викорінити.

Інформація про підписання главою держави закону №8381 оприлюднена на сайті Верховної Ради.

Згідно закону, Міноборони має звітувати за ціни харчів та інших незбройних товарів, які закуповувало від початку вторгнення у 2022 році, та по майбутнім закупівлям. Публікація чутливих та секретних даних не передбачається.

Наразі продовжується робота по створенню механізмів безпечного публікування цих даних у Prozorro.

На прохання видання «Наші гроші» голова комітету ВРУ з антикорупційної політики Анастасія Радіна розповіла чи потрібно змінювати систему закупівлі їжі для військових та чи є ефективною закупівля «послуг з організації харчування для військових частин», а не закупівля окремих продуктів поза каталогом.

«Безумовно, систему потрібно змінювати. Саме те, як зараз організована система закупівель харчування для військових, і є джерелом зловживань на закупівлях. Міноборони стверджує, що купує послугу, у яку входить набір із 409 продуктів із так званого каталогу, доставка, охолодження, заміна продуктів тощо. Насправді ж військові частини отримують від постачальників саме продукти (і по факту значно менше найменувань, ніж включає каталог), а не готові страви; меню частини також формують самостійно; переважно військові самостійно забирають продукти з певних складів», – сказала Радіна.

Вона вказала, що МОУ висуває до постачальників вимогу постачати будь-яку з 409 позицій каталогу у незрозумілій заздалегідь кількості та навіть напрямку. За твердженням закупівельників міністерства, продукти мають їздити за військовою частиною (чи її підрозділами) по всій Україні.

Анастасія Радіна, голова комітету ВРУ з антикорупційної політики Фото: liga.net

«На прохання рітейлерів завчасно зорієнтувати, які продукти мають бути в наявності, бо їм треба завчасно замовити їх у виробників, закупівельники Міноборони розводять руками – рітейл має бути готовим протягом двох тижнів з моменту замовлення частиною поставити весь каталог з 409 позицій (і осетр, і журавлину, і крупу саго, і насіння льону, які у військових частинах ніколи і не бачили) у будь-яку точку України. Готовність постачати всі 409 найменувань продуктів у короткі терміни і непередбачувана логістика поставок виглядають дикими умовами для більшості добросовісних постачальників, які не знайомі із справжнім станом справ у постачанні продуктів для військових. І проблема, як ви розумієте, не у цих постачальниках, а у вимогах до них», – зазначила голова антикорупційного комітету.

Вона наголосила, що в результаті продукти, які Міноборони купує під виглядом послуг, коштують в рази дорожче, ніж ті самі продукти у закупівлях прикордонної служби чи в роздрібних мережах.

«Закупівлі харчування для військових треба відкрити для конкуренції: нічого не заважає використовувати хоча б спрощену процедуру в Prozorrо; закуповувати саме товар, а не штучну «послугу»; встановити граничні ціни на найбільш поширені харчові продукти на рівні ринкових. Потрібно також переглянути каталог з 409 найменувань продуктів таким чином, щоби найбільш поширені продукти харчування – картоплю, капусту, моркву, курятину – закуповувати окремо, адже саме широка конкуренція між потенційними постачальнками цих продуктів може дати найкращі ціни. Також Міноборони має встановити зрозумілі і передбачувані вимоги щодо логістики постачання продуктів», – вважає Радіна.

Як повідомлялось, 24 лютого 2023 року Верховна Рада проголосувала за законопроект №8381 про публічність незбройних оборонних закупівель Міноборони України.

Нагадаємо:

  • Міноборони України підписало договір на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, які дислоковані у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд грн. Контракт укладений із ТОВ «Актив компані» зі статутним капіталом у тисячу гривень та всіма ознаками фірми-«прокладки». При цьому ціни на найбільш ходові харчі у межах угоди виявилися завищеними у 2-3 рази порівняно з роздрібними цінами у магазинах Києва, пише журналіст та засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов у матеріалі для видання ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».
  • Договір з «Актив компані» від імені Міноборони підписав Богдан Хмельницький – директор департаменту держзакупівель, у якого влітку проводили обшуки у справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових.
  • Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно.