Підрозділ Росгвардии на окупованій Запоріжчині очолив російський спецпризначенець Слєпцов, якого підозрювали в зв’язках з криміналітетом

Новини
Руслан Слепцов, т.в.о керівника «Управления Федеральной службы войск Национальной гвардии РФ по Запорожской области» Фото: compromat.group

На тимчасово окупованих територіях Півдня України з’являються все більше силових структур РФ та їхніх підрозділів. В березні на тимчасово окупованій території Запорізької області офіційно почало діяти «Управление федеральной службы войск Национальной гвардии Российской Федерации», керувати яким призначили спецпризначенця з Московської області Руслана Слєпцова, якого підозрювали в зв’язках з криміналітетом.

Інформація про регіональний підрозділ Росгвардії з’явилася в Едином государственном реестре юридических лиц РФ, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Управление Федеральной службы войск Национальной гвардии Российской Федерации по Запорожской области» зареєстроване 3 березня 2023 року.

Тимчасово виконуючим обов’язки керівника в реєстрі вказаний Слєпцов Руслан Ніколаєвич.

Щонайменше до 2019 року Слєпцов служив і командував «СОБР «Булат» – спецпідрозділом особливого призначення, який підпорядкований ГУМВД по Московской области, штатне завдання якого – боротися з організованою злочинністю. Переривався на службу в СОБР «Гром» – спецпідрозділі наркополіції Федеральної служби по контролю за обігом наркотиків РФ.

В 2019 році в російських ЗМІ Слєпцова обвинувачували в «кришуванні» співробітників СОБР «Булат», яких московський криміналітет використовував в своїх інтересах.

Після цього згадок про Слєпцова, як про співробітника чи керівника будь-яких підрозділів Росгвардии, у відкритих джерелах знайти не вдалося.

Проте в ЕГРЮЛ є дані, що в 2020-2021 рр. Слєпцов був в числі засновників «Межрегионального общественного фонда содействия милиции», громадської організації про діяльність якої згадок немає. В грудні 2021 його виключено з числа засновників організації.

Управління Росгвардії зареєстровано в Мелітополі за адресою просп. 50-річчя Перемоги, 21, де до повномасштабного вторгнення розташовувався Мелітопольський відокремлений підрозділ Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій. 

Як повідомляв ЦЖР, у цій же будівлі розміщується і  «Управление ФСБ РФ по Запорожской области».

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в захоплених містах півдня почали діяти різноманітні окупаційні силові структури – «комендатури», «поліція», «служба безпеки». Основним завданням цих «силовиків» були і є підтримка окупаційного режиму, яка передбачає зачистку нелояльних до загарбників місцевих мешканців, придушення опору, викрадення і катування проукраїнських активістів, ветеранів АТО, з яких ФСБ ліпить «терористів» і «диверсантів».

Тривалий час окупанти приховували реальних керівників цих «органів», аби убезпечити їх від відповідальності за тисячі воєнних злочинів на нових тимчасово окупованих територіях. Центр журналістських розслідувань, спираючись на дані з російських державних реєстрів та відкритих джерел, з’ясував, хто керує «правоохоронними структурами» тимчасово окупованого Запоріжжя. Подробиці читайте у матеріалі: «Сторожові пси окупаційного режиму на Запоріжжі».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.