Ордер на арешт Путіна не завадить створенню спецтрибуналу для РФ – Роман Мартиновський

Новини
Роман Мартиновський, адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Фото: investigator.org.ua

Видача ордерів на арешт президента РФ Владіміра Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львовой-Бєловой за депортацію українських дітей не завадить створенню спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії, на якому наполягає Україна.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар заявив співзасновник і провідний експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

«Це абсолютно не пов’язані речі. У Міжнародного кримінального суду є юрисдикція щодо злочину геноциду. Злочин агресії — це інший самостійний злочин. І щодо цього злочину МКС немає юрисдикції. Тому жодним чином це не повинно впливати на створення спецтрибуналу», — наголосив експерт.

Він не виключає, що в майбутньому  країни-учасниці Римського статуту можуть розширити юрисдикцію МКС, зокрема і на розслідування злочину агресії Росії проти України. 

Роман Мартиновський також заявив, що видача ордерів на арешт вищих посадових осіб РФ мала б підштовхнути керівництво України нарешті ратифікувати Римський статут. На його думку, наразі немає жодних об’єктивних підстав цього не зробити.

«Основний аргумент про те, що наші військові можуть бути притягнуті до відповідальності за імовірне вчинення міжнародних злочинів, не витримує жодної критики. В МКС вже є така юрисдикція відповідно до заяв, які зробила Україна у 2014-2015 роках», — сказав Роман Мартиновський.

Експертка РПЦЛ Катерина Рашевська нагадала, що вступ України до ЄС неможливий без ратифікації Римського статуту. Це прямо передбачено угодою про Асоціацію з ЄС: «Хотіли кандидатський статус — ратифікували Стамбульську конвенцію. Хочемо в Євросоюз — ратифікуймо Римський статут». 

  • Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Путіна та Львовой-Бєловой через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 
  • Коаліція, яка працює над майбутнім спеціальним трибуналом щодо РФ за злочин агресії проти України, вже налічує 33 держави. 16 березня 2023 року про приєднання до коаліції оголосила Австрія.