Роман Мартиновський: МКС має достатньо доказів, щоб перекваліфікувати воєнні злочини РФ у злочин геноциду проти українського народу

Новини
Роман Мартиновський, адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Фото: investigator.org.ua

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має достатньо доказів, щоб перекваліфікувати воєнні злочини Росії і її вищого політичного керівництва у злочин геноциду проти української нації.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив Роман Мартиновський,  співзасновник і провідний експерт Регіонального центру прав людини.

«Питання кваліфікації може бути вирішено в подальшому. Ми переконані в тому, що кваліфікація дій, які вчинили Путін і Львова-Бєлова, буде змінена саме за ст. 6 Римського статуту — геноцид», — сказав експерт, додавши, що доказів цьому достатньо.

Наразі МКС погоджується з тим, що в діях президента РФ Владіміра Путіна і  уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львовой-Бєловой наявні ознаки вчинення воєнного злочину у вигляді переміщення і депортації дітей. Для перекваліфікації злочину необхідно довести наявність спеціального умислу. На думку Романа Мартиновського, тому є численні свідчення Путіна і Львовой-Бєловой.

Наприклад, омбудсменка відкрито просила змінити російське законодавство, яке раніше дозволяло усиновлення тільки дітей, що мають громадянство РФ. «Путін сказав їй відкритим текстом: «Скажіть, які перешкоди, і ми їх приберемо». І зробив це, підписавши 25 травня 2022 року закон, яким спростив надання російського громадянства дітям, яких перемістили з окупованих територій України», — нагадав Роман Мартиновський.

Експертка РПЦЛ Катерина Рашевська додала, що на користь подальшої перекваліфікації свідчить саме формулювання заяви про видачу ордері: «Там прямо вказано, що Російська Федерація діяла з наміром вивести дітей назавжди. Це важливо. Форма передачі їх у російські родини називається «усиновлення», а ніяка не тимчасова опіка, як на цьому наполягає Марія Львова-Бєлова. Вказано, що ці дії вчинялися в рамках збройного конфлікту і становлять політику РФ».

  • Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Путіна та Львовой-Бєловой через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.