Регіональний центр прав людини розробляє концепт юридичного механізму повернення дітей, яких вкрала з України і депортувала Росія

Новини
дети
War refugees from Ukraine at the Slovak border crossing Vysne Nemecke, on March 6, 2022. Ukrainians are fleeing the war after Ukraine was attacked by Russia. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення.

Про це повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

25 жовтня 2022 року РЦПЛ направив до Міжнародного кримінального суду інформаційне повідомлення щодо відповідальності президента РФ Владіміра Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львовой-Беловой за насильницьку передачу українських дітей з однієї групи до іншої, що є ознакою геноциду. Це  стало підставою видачі ордерів на їхній арешт.

На момент подачі повідомлення було задокументовано понад 300 випадків насильницької передачі дітей у російські родини. Під кінець 2022 року їхня кількість збільшилась до 400.

Наразі Україна повернула 308 депортованих дітей. Загалом ідентифіковано 16226 дітей, яких перемістили в Росію. «Це означає, що вже можна розпочинати процедуру переговорів, створення юридичного механізму задля їхнього повернення. До речі, РЦПЛ займається розробкою концепту подібного механізму», — повідомила Катерина Рашевська.

На її думку, здебільшого РФ готова повертати дітей в обмін на «певні політичні поступки», адже від початку депортувала їх в тому числі, щоб шантажувати Україну.

«РФ усвідомлює, що повертати дітей — обов’язок України… Це означає, що Україна буде змушена йти на співпрацю з Росією. Якщо не напряму, то за посередництвом третьої сторони, наприклад, іншої держави або міжнародної спеціалізованої організації. Це створює підґрунтя для “зніміть з нас санкції, а ми вам списки дітей надамо, у вас же немає”. А в нас дійсно їх немає», — наголосила експертка.

  • Як повідомлялось, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив, що Росія порушує фундаментальні принципи захисту дітей у воєнний час, видаючи українським дітям російські паспорти та віддаючи їх на усиновлення громадянам РФ.
  • Омбудсмен України Дмитро Лубінець заявив, що на території Росії можуть перебувати близько 150 тисяч незаконно вивезених українських дітей.
  • Уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дарія Герасимчук заявила, що Росія має чітку політику щодо українських дітей та використовує щонайменше п’ять сценаріїв для незаконного переміщення дітей з України на територію РФ.