Кремль відмовився від весняного наступу в Україні й шукає ще 400 тисяч новобранців – Bloomberg

Новини
Росіяни, мобілізовані на війну з Україною Фото: AP

Кремль відмовився від планів подальшого наступу в Україні цієї весни після того, як не зміг досягти значного успіху, і хоче зосередитись на утриманні захоплених територій в очкуванні контрнаступу з боку ЗСУ. Налаштовуючись на тривалу боротьбу, цього року Росія прагне залучити до свого війська 400 тисяч солдатів-контрактників.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

«Широка кампанія з вербування дозволить Кремлю уникнути чергової примусової мобілізації призовників напередодні виборчої кампанії з переобрання президента Владіміра Путіна. Призов минулої осені похитнув громадську довіру та спровокував втечу з країни мільйона росіян», – пише видання.

Незважаючи на своє становище на полі бою та політичні виклики, Путін дав зрозуміти, що Росія готова до виснажливої тривалої війни у сподіванні на те, що в разі, якщо Україні не вдасться досягти під час наступу серйозних результатів, підтримка Києва з боку Заходу ослабне.

У той час як багато хто в російському уряді та всередині кремлівських еліт сумніваються, чи здатна Росія перемогти, крило спецслужб, за даними джерел, досі наполягає на продовженні війни, яку вони вважають екзистенціальною, та вкладають цю ідею у вуха Путіна.

За словами українських і західних офіційних осіб, майже всі 300 тисяч мобілізованих восени росіян зараз знаходяться на полі бою, однак Росії за останні місяці не вдалося взяти жодного великого міста.

Тим часом Україна у найближчі місяці планує розпочати великий контрнаступ за участі військ, які щойно пройшли вишкіл в Європі та США, з використанням нещодавно поставлених танків, бронетехніки та іншої зброї. За словами офіційних осіб США, Київ може спробувати прорвати російські кордони та перерізати сухопутний міст, який зараз з’єднує окупований Крим із материковою частиною Росії.

Для поповнення та розширення своїх лав Росія вже розпочала призовну кампанію для контрактників. Регіональні чиновники отримали квоти для набору та виписують повістки потенційним добровольцям з’явитись до призовних комісій.

Але деякі офіційні особи вважають, що мета залучити 400 тисяч солдатів-контрактників цього року, швидше за все, є нереальною. Це приблизно дорівнює загальній кількості професійних військ, які Росія мала до початку вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

Президентські виборів в РФ мають відбутися навесні 2024 року, на них Путін збирається балотуватися на п’ятий термін.

Як повідомлялося, 21 вересня 2022 року через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

За інформацією ГУР Міноборони України, Росія намагається створити збройні сили чисельністю 2 мільйони осіб. Також в РФ активно нарощуються можливості із забезпечення масової мобілізації студентів вищих навчальних закладів очної форми навчання, яку, ймовірно, буде проведено до 1 квітня – початку весняного призову на строкову службу.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.