Україна має ратифікувати Римський статут – очільник МЗС Кулеба

Новини
Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України Фото: Facebook MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що Україна має ратифікувати Римський статут, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд (МКС).

Про це Кулеба заявив під час Instagram-етеру з журналістом Вадимом Карп’яком, пише Європейська правда.

«Однозначно треба ратифікувати (Римський статут – ред.), щоб усі ці забобони про те, що це якось зашкодить самій Україні, – це (були – ред.) забобони і нічого більше», – сказав очільник зовнішньополітичного відомства.

Він нагадав, що Україна зараз «повністю визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду і без ратифікації».

«І це теж не потрібно забувати. Тому всі, хто каже, що є якісь перешкоди для взаємодії України з МКС через те, що ми не ратифікували статут, – вони лукавлять», – додав Кулеба.

Учасницями Римського статуту є 123 держави, серед яких у тому числі – держави Південної Америки та близько половини держав Африки, відтак формально вони мають зважати на видані МКС ордери. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна теж не є учасницею Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території.

Як повідомлялось, 21 березня 2022 року коаліція правозахисників «Україна. 5 ранку» звернулася до президента України Володимира Зеленського із проханням внести на розгляд парламенту законопроєкт про ратифікацію Римського статуту, а також підписати вже ухвалений Верховною Радою законопроєкт №2689 щодо імплементації в українське законодавство норм міжнародного кримінального та гуманітарного права, що буде сприяти кращому розслідуванню воєнних злочинів Росії в Україні.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.
  • 2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.
  • Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.
  • 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.