Україна в ніч на 26 березня перейде на літній час: годинник слід перевести на годину вперед

Новини

Україна в ніч на неділю, 26 березня, перейде на літній час. Годинник потрібно перевести на одну годину вперед.

Про це повідомляє міністерство економіки України.

«26 березня 2023 року о 3 (третій) годині за київським часом стрілка годинника переводиться на 1 (одну) годину вперед», – йдеться у повідомленні.

Як вказується, перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №509 від 13.05.1996 року «Про порядок обчислення часу на території України».

«Щорічно в останню неділю березня о 3 годині годинникова стрілка переводиться на 1 годину вперед, в останню неділю жовтня – о 4 годині на 1 годину назад. Час, чинний в Україні взимку, є природним для території нашої держави, і відповідає її географічному положенню, а в період з останньої неділі березня по останню неділю жовтня запроваджується літній час з метою ефективного використання світлої частини доби», – зазначили у міністерстві.

Також у Мінекономіки нагадали, що запровадження літнього часу є загальноприйнятою міжнародною практикою. В Європейському Союзі діє Директива 2000/84/ЕС Європейського Парламенту і Ради від 19.01.2001 про перехід на літній час, відповідно до якої в країнах – членах ЄС запроваджено на їх територіях порядок обчислення часу: перехід на літній час з кінця березня і на зимовий в кінці жовтня.

Нагадаємо:

  • У 2018 році Євросоюз вирішив скасувати переведення годинників на літній і зимовий час після проведення найбільшого в історії ЄС опитування, в ході якого 84% жителів Євросоюзу виступили за скасування переведення годинників. Всього в онлайн-опитуванні взяли участь близько 4,6 мільйона чоловік.
  • 12 вересня 2018 року Європейська комісія запропонувала країнам-членам Євросоюзу назавжди відмовитися від переходу на літній і зимовий час в 2019 році, представивши план відмови ЄС від сезонного переведення годинників. Однак потім було вирішено відкласти скасування переведення годинників до 2021 року. Багато держав ЄС ще не визначилися з позицією в цьому питанні і рішення досі не ухвалене.