Росія поновила регулярне постачання дронів Shahed з Ірану – розвідка Британії

Новини
Дроны-камикадзе Shahed-136. Иран.Дрони-камікадзе Shahed-136. Іран. Фото: irna.ir

У британській розвідці вважають, що Росія змогла поновити регулярне постачання дронів-камікадзе Shahed з Ірану, що дозволило російським військам проводити нові атаки проти України після двотижневої перерви.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, від початку березня 2023 року Росія, ймовірно, запустила щонайменше 71 ударний безпілотний літальний апарат серії Shahed іранської розробки по цілях по всій території України.

«Ці атаки відбулися після двотижневої паузи в атаках дронів-камікадзе наприкінці лютого 2023 року. Росія, ймовірно, почала регулярно отримувати невелику кількість Shahed», – йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, Росія, ймовірно, запускає дрони Shahed з двох напрямків: з Краснодарського краю на сході та з Брянської області на північному сході.

«Це дозволяє Росії гнучко завдавати удари по широкому сектору України і скорочує час польоту до цілей на півночі України. Також, ймовірно, це буде ще одна спроба виснажити українську протиповітряну оборону», – йдеться в огляді.

Нагадаємо, восени 2022 року Росія почала використовуати закуплені в Ірані дрони-камікадзе Shahed-136 і схожі моделі для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України.

9 березня 2023 року США запровадили санкції проти китайських компаній за допомогу Ірану у виробництві військових безпілотників Shahed, якими Росія завдає ударів по Україні.

20 березня 2023 року Австралія запровадила санкції до 13 фізічних осіб та однієї організації з Ірану за причетність до виробництва та поставки в Росію безпілотників, якими вона атакує Україну.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.