Олексія Сулімова, ексдиректора департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Херсонської ОДА підозрюють у колабораційній діяльності

Новини
Олексій Сулімов, колаборант Фото: khoda.gov.ua

Херсонська обласна прокуратура 28 березня повідомила про підозру в колабораційній діяльності Олексію Сулімову, колишньому директору департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Херсонської облдержадміністрації. Він добровільно перейшов на бік ворога і отримав посаду «заступника директора» незаконно створеного окупантами «государственного унитарного предприятия «Бассейновое управление водных ресурсов Херсонской области». За цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

Текст  підозри оприлюднений на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У документі вказано, що 2 вересня 2022 року тодішній голова окупаційного «уряду Херсонської області» Сєргєй Єлісєєв незаконно створив «государственное унитарное предприятие «Бассейновое управление водных ресурсов Херсонской области». Його «директором» призначили колаборанта Ігоря Андрієнка,який був начальником басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра

На це підприємство росіяни поклали здійснення функцій у сфері водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відновлення поверхневих водних ресурсів на тимчасово окупованій території Херсонщини.  

Сулімов Олексій Сергійович, 18 жовтня 1977 р. н., добровільно погодився працювати на посаді «заступника директора» незаконно створеного РФ підприємства. До цього  він майже дев’ять років працював директором департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Херсонської облдержадміністрації. На цій посаді він, зокрема, займався навчанням територіальної оборони на території області, а 24 лютого 2022 року проводив термінову нараду в Херсонській ОДА щодо організації роботи в області в умовах повномасштабного російського вторгнення. У жовтні 2022 року його звільнили з цієї посади. 

У 2021 році Сулімов притягався до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про державну таємницю.

Олексію Сулімову, у разі доведення вини, загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років та конфіскація майна – за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Як повідомляв ЦЖР, окупанти відсторонили свого призначенця, колаборанта Олександра Оселедця з посади так званого «начальника управління головного Каховського магістрального каналу» (УГКМК) і повідомили  про призначення замість нього 73-річного Юрія Ващенка.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter