Прокурор МКС Хан закликав РФ повернути депортованих українських дітей якнайшвидше

Новини
карим хан
Карім Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду Фото: icc-cpi.int

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан закликав Росію повернути викрадених дітей до України.

Про це він заявив під час конференції United for justice, яка відбулася у Бучі до річниці звільнення міста від російських військових, пише Укрінформ.

«Я чітко закликаю РФ повернути дітей. Дайте їм повернутися в Україну якнайшвидше. Прямо в Україну або через треті сторони, але дайте дітям повернутися додому. Правам дитини має приділятися першочергова увага», – наголосив Хан.

Читайте також: Роман Мартиновський і Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт і повернення депортованих дітей в Україну

Крім цього він вкотре закликав Росію надавати інформацію, що стосується роботи його Офісу.

Хан додав, що видача ордера на арешт російського диктатора Володимира Путіна та омбудсмена Марії Львової-Бєлової не викликала у нього почуття радості, адже це стосувалося очільника країни, що є постійним членом Ради безпеки ООН.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має достатньо доказів, щоб перекваліфікувати воєнні злочини Росії і її вищого політичного керівництва у злочин геноциду проти української нації, в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив Роман Мартиновський,  співзасновник і провідний експерт Регіонального центру прав людини.

Експертка РПЦЛ Катерина Рашевська додала, що на користь подальшої перекваліфікації свідчить саме формулювання заяви про видачу ордері: «Там прямо вказано, що Російська Федерація діяла з наміром вивести дітей назавжди. Це важливо. Форма передачі їх у російські родини називається «усиновлення», а ніяка не тимчасова опіка, як на цьому наполягає Марія Львова-Бєлова. Вказано, що ці дії вчинялися в рамках збройного конфлікту і становлять політику РФ».

  • Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Путіна та Львовой-Бєловой через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.