Російському військовому, гауляйтеру Чаплинки на Херсонщині Алєксандру Хлюстову, про якого писав ЦЖР, повідомили про підозру

Новини
Александр Хлюстов
Олександр Хлюстов

СБУ 31 березня повідомила про підозру 41-річному громадянину Росії Алєксандру Хлюстову, який очолює окупаційну адміністрацію селища Чаплинка на Херсонщині. За умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України йому загрожує до десяти років позбавлення волі. 

Текст підозри опублікований на офіційному сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

В ній йдеться, що мешканець міста Новоаннінський Волгоградської області, громадянин РФ Хлюстов Алєксандр Васільєвіч, 19 травня 1981 р. н., не пізніше травня 2022 року незаконно перетнув адміністративну межу Херсонської області з АР Крим і став заступником голови Чаплинської “ВГА”, а невдовзі й очолив її.

На цій «посаді» з 1 червня 2022 року він займався забезпеченням незаконного обігу російського рубля, самовільно запроваджував комендантську годину, відкрив у Чаплинці «гуманітарний центр» партії «Единая Россия», забороняв «Укрпошті» виплачувати пенсії місцевим пенсіонерам і допомагав окупантам виплачувати російські так звані «соціальні виплати».

Центр журналістських розслідувань ще у травні 2022 року першим повідомив дані про  Алєксандра Хлюстова. За нашими даними, він – майор збройних сил РФ з особовим номером військовослужбовця Ф-151197. У 2014-2017 роках у складі окупаційного російського контингенту служив на окупованій території Донецької і Луганської областей.  

Хлюстов перебував в Україні у складі 8-ї загальновійськової армії (військова частина 33744) Південного військового округу збройних сил РФ. Станом на 2017 рік значився заступником командира полку з роботи з особовим складом (в/ч 30616-6 м. Ковров, Володимирської області, Росія). 

Санкція ч. 2 ст. 110 КК України,  якою кваліфіковані діяння, у вчинені яких на Херсонщині підозрюється Хлюстов,  передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років і конфіскацію майна.

  • Першим гауляйтером Чаплинки 16 травня 2022 року окупанти призначили місцевого мешканця Атома Мірібяна. Але фактичним керівником окупаційної адміністрації селища від початку був саме Хлюстов. Згодом Мірібян втік із Чаплинки.
  • Першим заступником голови окупаційної адміністрації Каховки на Херсонщині російські загарбники призначили ексголову депресивного сільського поселення Тайожний Красноярського краю РФ Жаркомбаєва Раушана Ібрахімовіча. За даними ЦЖР, фактично саме він керує тимчасово захопленою громадою і її гауляйтером – колаборантом Павлом Філіпчуком.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.