Фермеру Юрію Бочку, який став гауляйтером Новотроїцького на Херсонщині, повідомили про підозру у колабораційній діяльності

Новини
Юрій Бочко, колаборант, гауляйтер селища Новотроїцьке. Фото окупаційний Telegram-канал

СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності 55-річному гауляйтеру Новотроїцької територіальної громади Генічеського району на Херсонщині Юрію Бочку. За співпрацю з окупантами йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Кримінальне провадження щодо гауляйтера Новотроїцької громади Бочка Юрія Григоровича, 28 березня 1968 р. н., відкрито 26 серпня 2022 року. Він підозрюється в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. За цей злочин передбачене покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років і конфіскація майна.

Як повідомляв ЦЖР, Юрій Бочко мешкає в селі Чумацький Шлях Новотроїцької громади. Тут він колись очолював фермерське господарство «Свято-Володимирівська Січ», а останнім часом мав бізнес з вирощування зерна.

Як повідомляв ЦЖР, з 17 старост Новотроїцької громади вісім співпрацюють з російськими окупантами. Вони допомагають розміщувати військових ворожої армії на території своїх населених пунктів. Також біля 80% фермерів громади погодились «переоформити» свій бізнес за вимогою загарбників.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.