Гауляйтерку Кирилівки Катерину Уманець звільнили, і вона одразу почала критикувати російських окупантів

Новини
Катерина Уманець

Гауляйтер окупованої частини Запорізької області Балицький міняє керівників громад. Серед звільнених – гауляйтерка курортної Кирилівки Катерина Уманець, яка в березні очолила Запорізьку обласну організацію російської «ЛДПР». Тепер вона критикує роботу окупаційної влади і методи політичної боротьби на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на заяви самої Уманець.

«Знову блюзнірськи переклеїли борд Жириновського. Володимира Вольфовича поважає вся державна Дума, багато політиків були сьогодні на відкритті йому пам’ятника, а на Запоріжжі одного борда злякалися… Товариші, в Росії так політика не будується”, – пише Уманець, яка очолює «Запорізьку обласну організацію Ліберально-демократичної партії Росії», в своєму телеграм-каналі.

Білборд, про який іде мова, розміщений на в’їзді в окуповану військами РФ Кирилівку – курортне селище на узбережжі Азовського моря. 

Уманець

ЦЖР повідомляв, що Катерина Леонідівна Уманець була призначена окупаційною владою на посаду керівника «Кирилівської адміністрації”в травні 2022 року. До цього на Запоріжчині її знали, як активістку “Русской весни”, людину з відверто антиукраїнською позицією. 

В 2017 році Уманець втекла до Росії через те, що СБУ відкрила щодо неї кримінальне провадження за підозрою у державній зраді.

Повернулася Уманець тільки в травні 2022 року, відразу була призначена на посаду і «керувала» аж до квітня 2023 року, коли її, як і гауляйтерів ще щонайменше чотирьох громад, Балицький звільнив.

«Рішення (про звільнення) було прийнято за домовленістю з губернатором, який мене і призначав на цю посаду», – повідомила гауляйтерка у телеграм-каналі. І пообіцяла зосередились на «партійній діяльності». 

Вона почала критикувати дії окупаційної влади, перші особи якої є членами партії РФ «Единой России». Наприклад, Уманець тільки після звільнення «помітила» черги, які від самого початку окупації є всюди в Мелітополі, і картинно здивувалася «невже Мелітополь настільки малий і некерований», щоб не розв’язувати цю проблему.

Окупаційний «уряд» наразі офіційно не повідомляв, хто буде керувати окупованою Кирилівкою.

Місцеві журналісти називають дві ймовірних кандидатури: адвокати Медвідь Євген Миколайович та Зінченко Євген Миколайович

Євген Медівідь у 2000-х очолював мелітопольський відділ боротьби з незаконним обігом наркотиків. Має погашену судимість за незаконний обіг наркотиків. Наразі про нього небагато публічної інформації.

Згідно профілю Євгена Зінченка в Лінкедін, він працював в Державній виконавчій службі, був начальником юридичних відділів в кількох приватних підприємствах, з 2007 року займається адвокатською діяльністю. На парламентських виборах 2014 року був уповноваженим партії “Гражданская позиция”.

Як повідомляв ЦЖР, політичні партії РФ почали реєструвати осередки на ТОТ Запоріжжя. Детальніше в матеріалі “Кремль готує новий злочин – незаконні вибори на окупованому півдні. Хто вже на старті”.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.