Кремль готує новий злочин – незаконні вибори на окупованому півдні. Хто вже на старті

Публікації
Білборди з російською агітацією в окупованому Мелітополі. Фото: РИА Новости

Зрадники і колаборанти на правобережній частині Херсонської та Запорізької областей готуються до участі у незаконних виборах, які Росія планує провести на нових окупованих нею територіях восени 2023 року. Поки що до російського держреєстру внесено регіональні відділення лише трьох політичних сил РФ з юридичними адресами в  «столицях нових територій» – Мелітополі та Генічеську: «Единой России», КПРФ та ЛДПР. Однак і для них чи то не вистачило місцевих колаборантів, чи то їм не довіряють, бо в кількох «регіоналках» очільників десантували з Росії та окупованого Криму. 

Росія як окупуючаа країна не може залучати населення окупованих територій до своїх виборів – це є грубим порушенням норм міжнародного права та законодавства України. «Вибори» будуть визнані нелегітимними, як і обрані на них «депутати парламентів». На організаторів цього дійства чекають міжнародні санкції, а активні співучасники цього міжнародного злочину будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.  Причому, всі вони самостійно задокументують докази своєї протиправної діяльності, зареєструвавшись у тому чи іншому статусі учасника незаконних виборів. 

10 вересня у Росії пройде «день єдиного голосування», в який буде втягнуто і населення окупованих територій чотирьох областей України. Тут мають обирати місцеві «парламенти» і «губернаторів», однак як це буде відбуватись – точно не відомо. У Кремлі і Держдумі продовжують підганяти виборче законодавство під реальну ситацію, аби «інтегрувати» окуповані території у політично-правову систему РФ. Останні зареєстровані зміни до закону передбачають, зокрема, що в «нових регіонах» можна буде голосувати не тільки за паспортом громадянина РФ чи документа, що його заміняє. І пов’язана ця новела, звісно ж, з тим, що  українці у своїй більшості не хочуть брати  паспорти країни-агресора. 

У погоні за «виборцями»

В останній місяць окупаційні адміністрації значно посилили тиск на мешканців півдня, примушуючи їх брати російські паспорти. Їхня аналогія з аусвайсами, які видавали комендатури рейху на окупованих територіях, тепер уже буквальна. Без роспаспорта людей не пропускають на блокпостах, не видають соціальні виплати і пенсії (про в статті «Бери аусвайс – або вмирай»), погрожують невидачею атестатів про освіту випускникам – дітям негромадян РФ. 

У березні гауляйтер Херсонщини Сальдо повідомив, що для прискорення видачі паспортів МВС Росії направила співробітників із інших регіонів, оскільки місцевих не вистачає. Окупаційна адміністрація на Запоріжжі запровадила паспортизацію буквально з колес – населеними пунктами курсують «виїзні бригади» паспортистів. Гауляйтер Євгеній Балицький не приховує, що це пов’язано з виборами: «Треба забезпечити вибори у вересні, а для цього людям потрібні паспорти. Нікого не обмежуємо. Сподіваюся, до літа до 50 відсотків населення будуть [з паспортами РФ]. До вересня – до 80 відсотків. Таку планку поставлено».

Гауляйтер окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо поставив планку у 150 тисяч «обілечених» мешканців області. Однак на окупованому лівобережжжі, куди слідом за відступом російської армії чкурнули колаборанти, просто фізично немає такої кількості мешканців.  Цю проблему  у Москві вирішили розв’язати також через підгонку законодавства: в уже згаданому законопроекті пропонується дозволити відкриття виборчих дільниць за межами регіонів.  Більше того –  гауляйтерам можуть дозволити самостійно встановлювати порядок проведення виборів, відмінний від федерального закону. Виправдання традиційне – з метою забезпечення безпеки виборців.

Скільки виборців  на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей – не повідомляється. І для цього вже також є законна підстава –  спеціальна постанова ЦВК Росії від грудня 2022, яка дозволяє їй не встановлювати кількість виборців (за законом – двічі на рік)  на територіях суб’єктів РФ, якщо там введено воєнний стан. Для самих «виборів» у прифронтовій зоні він, виявляється, – не перешкода. Тож на ТОТ повном ходом іде реєєстрація організацій російських партій та  засівання «гречки» у вигляді гуманітарної допомоги.  

«Единая Россия»

Найпершими, ще в грудні 2022 року, в російському держреєстрі з’явилися відділення партії влади –  Запорізьке та Херсонське регіональні відділення партії «Единая Россия». У Мелітополі його очолила вірна соратниця гауляйтера Євгена Балицького – Галина Данильченко, голова окупаційної адміністрації міста.

Організація  новоявлених «єдіноросов» на  Запоріжчині вже має  розгалужений і структурований склад: за повідомленнями колаборантів, на березень 2023 року в містах і районах створено 16 місцевих осередків партії. Повідомляють і про підготовку до «попереднього голосування» – партійного праймеріз, яке застосовується в РФ. 

Галина Данильченко керує обласним відділенням “Единой России”. Фото Телеграм Галина Данильченко

Гауляйтерка Мелітополя Галина Данильченко керує обласним відділенням «Единой России». Фото Телеграм Галина Данильченко

Адреса реєстрації обласного осередку: проспект Богдана Хмельницького, 10 в Мелітополі. Тут до окупації знаходився торгівельний центр «Фокстрот». Ще в липні 2022 року окупанти заявили про відкриття за цією адресою «гуманітарного центру», який потім перейменували в «Центр помощи «Единой России».  

«Гуманітарка», яку партійні «волонтери» роздають місцевим мешканцям, дитбудинку в с.Калинівка, а також російським військовим, які дислокуються на окупованій Запоріжчині, – головний козир в агітації окупаційної адміністрації.

«Центр помощи «Единой России» в окупованому Мелітополі. Фото: РИА Новости

А от для Херсонщини місцевого партійного вожака серед колаборантів партія влади не знайшла. Регіональну організацію «Единой Россиии» тут очолив депутат Держдуми Ігорь Кастюкєвіч, який активно вояжував Херсонщиною увесь період окупації, називаючись партійним куратором захопленої області. Виходець зі структур Росмолодежи входить до президентстської ради з держполітики захисту сім’ї і дитини, яку курує Марія Львова-Бєлова. Тож Кастюкєвіч супроводжував цю викрадачку українських дітей в усіх її приїздах до окупованої Херсонщини і особисто організовував депортацію дітей-сиріт із Херсонської дитячої лікарні.

Ігорь Кастюкєвіч, депутат Держдуми РФ

КПРФ 

Регіональне відділення «Коммунистической партии РФ» на Запоріжчині очолив також не місцевий, а кримський колаборант. Екс-депутат ВР Криму Олег Слюсаренко, який підозрюється у державній зраді і посяганні на територіальну цілісність України за сприяння РФ в окупації Криму і організацію «референдуму» у 2014 році.

Кримчанин Олег Слюсаренко очолив Запорізьку організацію КПРФ

Олег Слюсаренко очолив організацію КПРФ на ТОТ Запоріжжя

До 2014 року він був одним із керівників кримського  підрозділу «Українського вибору» Віктора Медведчука, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова РФ та у проведення незаконного «референдуму». Однак в окупованому Криму  Слюсаренко не отримав ніякого кар’єрного просування, тож перебтивався на гранти для своїх «патріотичних» проектів. Після окупації Херсонщини раптом вигулькнув у Генічеську, де давав російським ЗМІ інтерв’ю як представник «мерії» міста.  

Відділення КПРФ  на ТОТ Запоріжчини зареєстроване за адресою  Мелітополь, вул. Робоча, 7. В цьому приміщенні до заборони діяльності КПУ в Україні знаходився Мелітопольський міськрайонний комітет ленінців. Наразі ця «парт’ячейка» ніякої осособливої активності не виявляє. 

На окупованій частині Херсонщини «червоні» значно помітніші, хоча їх очолює також не місцевий комуніст і навіть не дуже публічний росіянин. Попри те, що на проросійських форумах і партійному «з’їзді», який проходив чомусь у Сімиферополі, спалився і отримав підозру у державній зраді Юрій Ромаскевич, колишній головний санлікар області , парторганізацію КПРФ очолив заїжджий росіянин Раміль Замалєтдінов. «Успіхом» цей колишній мешканець Ульяновська завдячує своєму патрону – депутату Держдуми від КПРФ Алєксєю Курінному.

Раміль Замалєтдінов (вказаний стрілкою) на засіданні «Херсонського обласного відділення КПРФ» Фото: t.me/kherson_bez_rusni

Ряди комуністів зі своїм сумнівним авторитетом, але все ще дієвим адмінресурсом поповнив колишній староста Стрілкового колаборант Олександр Пономарьов. За даними телеграмканалу Генічеськ ua, дружина колаборанта – Лариса Пономарьова отримала выд окупантыв посаду паспортистки селища,тож теж бере активну участь у примусовій паспортизації напередодні незаконних виборів. 

За даними  російського держреєстру, юрадресою відділення херсонських «зюганівців» вказана вулиця Дружби Народів, б. 66 у Генічеську. За цією адресою знаходиться генічеська автошкола Товариства сприяння обороні України, яке було віджате окупантами.  

ЛДПР 

Запорізьке регіональне відділення «ЛДПР – Либерально-демократической партии России» зареєстроване в ЕГРЮЛ у  березні 2023 року. Його очолює гауляйтерка Кирилівської громади Катерина Уманець.  Вона стала відома в регіоні, насамперед, активною проросійською позицією під час Революції Гідності і  була однією з лідерок «русской весни» в Мелітополі в 2014 році. 

У 2017 році Служба безпеки України відкрила стосовно Уманець кримінальне провадження за підозрою у державній зраді. Після цього  вона виїхала в Москву, де працювала рієлтором.   Після окупації Мелітополя Уманець повернулася на Запоріжжя.  Регіональне відділення ЛДПР зареєстроване за адресою реєстраціїї Уманець, тобто, у її квартирі в Мелітополі – на проспекті Богдана Хмельницького, 64 кв. 61.

Катерина Уманець очолює регіональне відділення ЛДПР. Фото Телеграм “Новая Кирилловка”

Катерина Уманець очолює  відділення ЛДПР на ТОТ Запоріжжя. Фото Телеграм «Новая Кирилловка»

Вона також використовує «адмінресурс» для реклами політичної сили. На телеграм-каналі Кирилівської окупаційної влади постійно з’являються повідомлення про партійні події, цитати вождя Жіріновського або повідомлення про  «добрі справи» ЛДПР  на окупованиій території. Нічого оригінального, все та ж гуманітарка  та перевезення немічної літньої жінки додому з лікарні. 

«Справедливая Россия – Патриоты – За правду»(СРЗП)

Про створення регіонального відділення партії «СПЗП» Міронова-Прілєпіна на окупованій Запоріжчині окупанти повідомили у березні 2023 року, однак на момент виходу цього матеріалу воно не було зареєстроване в державному реєстрі РФ. 

Відділення на ТОТ Запорізької області очолив Юрій Петрович Онищук, депутат Мелітопольської міської ради, соратник гауляйтера Балицького, який пішов на співпрацю з ворогом серед перших і отримав у керівництво комунальне підприємство «Водоканал».

Установчі збори регіонального відділення партії “Справедливая Россия - Патриоты - За правду”

Установчі збори відділення партії «СПЗП» на ТОТ Запоріжчини. 

Пояснення того, як він опинився в різних партіх з патроном, Онищук мимоволі озвучив  на установчих зборах: «Наша партія підтримує політику президента Росії Володимира Путіна і проведення спеціальної військової операції на Україні. При цьому в будь-якій державі має бути багатопартійність». 

Отже, Балицький розклав яйця у різні партійні кошики. Якщо російський закон визначить непрямі вибори «губернаторів» на окупованих територіях, то їх обиратиме «парламент». Тут і Балицькому, і Сальдо потрібно буде забезпечити собі більшість голосів. Однак вони їм можуть не згодитись, якщо контрнаступ ЗСУ знесе їх з окупованих територій слідом за окупантами. Тоді їм згодяться виборчі дільниці за межами  територій області, а можу й України – в екзилі.