США запровадили нові санкції проти Марата Хуснулліна, “Юнармії” та мережі Алішера Усманова

Новини

Сполучені Штати Америки запровадили нові обмежувальні заходи проти Росії через війну в Україні. Санкції запроваджені проти компаній групи російського мільярдера Алішера Усманова, віце-прем’єра РФ Марата Хуснулліна, а також ПВК міністра оборони Росії Сергія Шойгу та військово-патріотичного руху «Юнармія».

Про це повідомляє Державний департамент та  Міністерство фінансів США 

Загалом під обмежувальні заходи потрапили 34 фізичні особи та декілька десятків юридичних осіб і з РФ, і з інших держав.  Серед них так званий «куратор Криму», віце-прем’єр РФ Марат Хуснуллін. У Держдепартаменті США зазначають, що він бере участь у розбудові військової інфраструктури на окупованих територіях України.

Під санкціями також:

  • ПВК «Патріот» , пов’язана з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу, конкурує з ПВК Вагнера Пригожина.
  • Всеросійський дитячо-юнацький військово-патріотичний громадський рух «Юнармія» – ініціатива, створена Шойгу, яка відповідає за мілітаризацію та пропаганду школярів на окупованих територіях України.
  • Державна бюджетна освітня установа додаткової освіти республіки Крим «Кримський патріотичний центр» – організація, метою якої є «військово-патріотичне виховання» молоді з метою її підготовки до служби в Збройних Силах Росії.

Санкції також запроваджені проти «Металоінвест», «Мегафон» та інших компаній групи російського мільярдера Алішера Усманова, одного з найбагатших мільярдерів Росії, який володіє величезними частками в багатьох секторах економіки РФ і близький до високопоставлених російських чиновників, включно з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Сполучені Штати у координації з Великою Британією, націлилися на мережу сприяння Алішера Усманова, проти якого запроваджені санкції в численних юрисдикціях. Сьогоднішні дії також включають наміри посилити наявні заходи та й надалі перешкоджати імпорту до Росії критично важливих технологій, які використовуються у її війні проти України», – йдеться в повідомленні Мінфіну США.

Також обмежувальні заходи США застосували проти Міжнародного інвестиційного банку зі штаб-квартирою у Будапешті, він має  майже 50% російської власності.

«Присутність IIB у Будапешті дозволяє Росії збільшити свою розвідувальну присутність у Європі, відкриває двері для зловмисної діяльності Кремля в Центральній Європі та на Західних Балканах і може служити механізмом для корупції та незаконного фінансування, включаючи порушення санкцій. Уряд Росії готовий виділити додаткові ресурси, включаючи гарантії та субсидії уряду Росії, щоб врятувати банк від загрозливого дефолту», – наголошують у мінфіні. 

Під санкціями опинились дочірня компанія МІБ – «МІБ Капітал», зареєстрована в Москві, чинний керівник банку Ніколай Косов та двоє колишніх – росіянин Георгій Потапов та угорець Імре Ласлочкі.

Санкції передбачають замороження активів згаданих осіб у США та заборону американським громадянам і компаніям вести з ними ділові відносини.

Нагадаємо:

  • Міністерство фінансів й Державний департамент США оголосили про введення санкцій проти десятків фінансових установ РФ, а також осіб, пов’язаних з урядом РФ.
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter