У Бердянську окупанти вивезли документацію з мерії і залишили відділ поліції

Новини
Бердянський відділ Нацполіції на вул.Грецькій,6, захоплений окупантами 27.02.2022. Фото: скріншот відео пропагандистів

Російські військові та оперативники ФСБ вивезли оргтехніку, документацію і виїхали з приміщення відділу поліції по вул. Грецькій в окупованому Бердянську.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко.

На всій тимчасово окупованій території Півдня України росіянам дедалі важче приховувати підготовку до так званої «евакуації». 

Проте, українці в окупації вже більше року стежать за рашистами і повідомляють про активну підготовку до чергового «жесту доброї волі». 

Зокрема, 13 квітня в Бердянську з будівлі захопленого виконкому рашисти та колаборанти вивезли близько 10 машин, заповнені документацією окупаційної «адміністрації» міста.

Будівля Бердянського виконавчого комітету на площі Єдності, квітень 2022 р. Фото: скріншот відео пропагандистів

Залишили окупанти і одну зі своїх катівень — відділ поліції. 

«ФСБ та солдати покинули так звану комендатуру,  прибрали звідти барикади, залишили тільки поліцейських – запроданців, які на даний момент охороняють тих, кого ще залишили на підвалі. Поки не ясно, скільки там людей сидить, та скільки самих колаборантів», – стверджує анонімне джерело ЦЖР.

За іншими даними, всіх полонених з Бердянського СІЗО окупанти вивезли в невідомому напрямку. 

Про переміщення за межі міста військової  техніки РФ пишуть  регіональні Telegram-канали Руху інформаційного спротиву.

Зафіксовано, релокацію систем  ППО «Панцирь-С1» та С-300.

Російський ЗРГК «Панцирь-С1» їде Західним проспектом у бік виїзду з Бердянська, квітень 2023 р. Фото: тг-канал «Бердянськ online»

Росіяни вивезли танки і  бронетехніку  з території аеропорту, який вони фактично перетворили на фортецю.

Фортифікаційні споруди довкола летовища окупованого Бердянська, 14.03.2023 р. Фото з супутника Sentinel-2

Водночас, у місті  збільшується кількість окупаційних військ, напевно, в очікуванні контрнаступу ЗСУ, цитує місцевих мешканців  telegram-канал «Бердянськ сьогодні» 

На Бердянській косі, де захоплені бази відпочинку та готелі стали казармами та шпиталями, відновлено блокпост.

Бійці Росгвардії на Бердянській косі, березень 2022 р. Фото: Reuters

Окупанти продовжують займати житло мешканців, які вимушено виїхали з окупації. Схоже, вони утворюють так званий «резерв» житлового фонду. 

«Невідомі у цивільному одязі  ходять по АКЗ (мікрорайон в Бердянську – ред.), по приватному сектору, і питають «живет лі там, или там, кто то?». Мов перепис населення. Навіщо вони питають? Бурятів розселяти немає де?», розказав ЦЖР бердянець. 

Наприкінці минулого тижня російські «куратори» доручили своїм посіпакам перевірити та підготувати всі наявні автобуси великої місткості. Вочевидь, зрадники заодно готують і свій приватний транспорт

«Слава Україні!  У Бердянську останнім часом приблизно тиждень, може півтора, активніше почали готувати автомобілі. До чого саме,  це думайте самі:))», – розповів бердянець із псевдонімом Автомеханік.

Ресурси пропаганди традиційно намагаються переконати, що «нікакой панікі нєт», а чутки про втечу — ІПСО «кієвского рєжима». 

Водночас, на окупованій території массово раздаются газети «Запорожский Вєстнік» та «Славянская Правда», в яких розміщена схема евакуації.

Роздача роспропаганди на вулицях окупованого Мелітополя, 13.04.2023. Фото із соцмереж

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.