За перехід на бік ворога і роботу поліцаєм на Херсонщині українському нацгвардійцю Максиму Мазилкіну повідомили про підозру у держзраді і дезертирстві

Новини
Дезертир Максим Мазилкін, патрульний автомобіль російської поліції в окупованому Херсоні

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в державній зраді і дезертирстві, вчинених в умовах воєнного стану 24-річному Максиму Мазилкіну, військовослужбовцю строкової служби Національної гвардії України. Він перейшов працювати на окупантів поліцаєм у Херсоні. За це йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Повідомлення про підозру опубліковане на сайті Офісу генпрокурора, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідство встановило, що працівник незаконно створеної окупаційної поліції Херсонщини Мазилкін Максим Романович, 13 вересня 1998 р. н., є військовослужбовцем строкової військової служби, солдатом, стрільцем 1-го відділення 1-го стрілецького взводу 3-ї стрілецької роти (з конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних) військової частини 3056 Південного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України. На посаду стрільця його призначили в лютому 2019 року. Він уродженець Мелітополя Запорізької області, зареєстрований в місті Кілія Одеської області, але фактично проживав у Херсоні.

Максим Мазилкін 25 лютого 2022 року самовільно покинув пункт тимчасової дислокації своєї військової частини в Миколаєві і перейшов на бік ворога, розпочавши «службу» на посаді «младшего оперуполномоченного отделения уголовного розыска УМВД по городу Херсону» незаконно створеного росіянами «МВС Херсонської області».  На цій посаді він брав участь у масових репресіях, переслідуваннях і незаконних затриманнях мирних українських громадян.

«З 25 лютого 2022 року по теперішній час солдат Максим Мазилкін без поважних причин обов’язки військової служби не виконує, перебуває на тимчасово окупованій території України, до військової частини безпідставно не прибуває, проводить час на власний розсуд», – йдеться в повідомленні про підозру.

Максим Мазилкін підозрюється в дезертирстві та державній зраді, вчинених в умовах воєнного стану – ч. 2 ст. 111 і ч. 4 ст. 408 КК України. Йому загрожує довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

У вересня 2022 року Максиму Мазилкіну СБУ вже повідомила про підозру в колабораційній діяльності.

Як писав ЦЖР, 12 квітня 2023 року СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності 45-річному Олегу Буховцю, якого окупанти призначили начальником «відділу поліції» у Каховці на Херсонщині. За цей злочин йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Самого Олега Буховця в окупованому місті вже давно не бачили.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.