У Генічеську військові РФ викрали 40 катерів місцевих рибалок, гауляйтер Херсонщини Сальдо пообіцяв їм компенсацію

Новини
Російські військові викрадають катери рибалок у Генічеську. 17.04.2023. Фото: скріншот відео t.me/genichua

В окупованому Генічеську російські військові у Великодню ніч викрали із човнової стоянки і вивезли близько сорока катерів місцевих рибалок. Лише через два дні гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що човни вилучені для потреб російської армії і їх власники можуть отримати компенсацію. Він нагадав, що на території окупованої частини Херсонської області діє «указ про військовий стан», який дозволяє військовим РФ забирати будь-які технічні засоби, які їм потрібні.

Про викрадення човнів повідомив Telegram-канал «Генічеськ ua», якому вдалося роздобути відео того, як це відбувалось.

На ньому видно, як російські військові загнали на човнову стоянку вантажні крани, якими завантажили катери на вантажівки.

У місцевих чатах розповіли, що викрадені катери повезли Арабатською Стрілкою у бік окупованого Криму.

«Жителі Генічеська на сторінках місцевих колаборантів в соцмережах намагалися з’ясувати, куди росіяни вивезли катери місцевих рибалок, але адекватної відповіді так і не отримали. Місцевий колаборант Гєна Малюков не став відповідати на запитання мешканців і послався на місцеву окупаційну владу Генічеська, мовляв, від них відповідь не надходила. Після цього закрив чат для спілкування, пославшись на те, що в групі сидять проукраїнськи налаштовані люди, які своїми висловлюваннями хочуть йому нашкодити», – пише «Генічеськ ua».

Лише через два дні після викрадення плавзасобів так званий «т.в.о. губернатора Херсонської області» Володимир Сальдо повідомив пропагандистським ЗМІ, що катери були вилучені на потреби російських військових.

«Зараз на території області запроваджено указ про військове становище, а це означає особливий режим. Під час цього положення, влада може залучати для потреб армії будь-які технічні засоби, які необхідні», – заявив Сальдо.

Він також звернувся до власників маломірних суден із проханням надати документи на свої плавзасоби до «Генічеської районної адміністрації». «Усім тим, хто підтвердить свої права, буде виплачено компенсацію або, через деякий час, човни і мотори будуть повернуті», – додав Сальдо.

Нагадаємо, ЦЖР вже повідомляв, яку «компенсацію» можуть дати окупанти за вилучену власність українців на Херсонщині. 28 листопада 2022 року зник мешканець Нової Каховки 55-річний Євген Рязанцев, який вирішив звернутися до російських військових з проханням повернути вилучений у нього човен. За кілька тижнів його знайшли вбитим.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.