Міноборони має розпочати публікацію цін на продукти і незбройні товари у Prozorro цього тижня – Шабунін

Новини
питание ВСУ

23 квітня Міноборони повинно поступово почати публікацію закритих цін на харчові продукти та незбройні товари (взуття, одяг тощо) через Prozorro.

Про це повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Він зазначив, що багато держзамовників у сфері оборони (наприклад, прикордонники) вже давно не просто публікують ціни, а публічно закуповують через Prozorro

«Тож природно, що ціни завдяки конкурентній процедурі виходять значно нижче тих, за якими купляє Резніков.

Ось ДПСУ закупили для захисників замороженого хека та минтая за цінами нижче супермаркетних — 109,20 грн/кг та 105,60 грн/кг відповідно. Для порівняння, Міноборони у всіх діючих контрактах по всій Україні закуповує минтай по 120-150 гривень за кілограм, а хек – від 130 до 151 гривні», – йдеться в повідомленні.

Також сама ситуація й з закупівлею одягу та взуття для військових, зазначає Шабунін. Тендер на берці у прикордонників виграв український «Талан», а не якась турецька прокладка. За взуття для 15-ти тисяч наших захисників заплатили 2490 грн за пару. Та й німецькі рюкзаки Mil Tec прикордонники отримали за цілком ринковою ціною — 1585 грн.

«І тільки міністр оборони ніяк не спроможеться хоча б ціни нормально оприлюднити (про закупівлі через Prozorro годі й мріяти). Кричуща управлінська неспроможність або банальна корупція», – додав голова ЦПК.

Як повідомлялось, 24 лютого 2023 року Верховна Рада проголосувала за законопроект №8381 про публічність незбройних оборонних закупівель Міноборони України.

Нагадаємо:

  • Міноборони України підписало договір на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, які дислоковані у тилових регіонах, на загальну суму 13,16 млрд грн. Контракт укладений із ТОВ «Актив компані» зі статутним капіталом у тисячу гривень та всіма ознаками фірми-«прокладки». При цьому ціни на найбільш ходові харчі у межах угоди виявилися завищеними у 2-3 рази порівняно з роздрібними цінами у магазинах Києва, пише журналіст та засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов у матеріалі для видання ZN.UA «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя».
  • Договір з «Актив компані» від імені Міноборони підписав Богдан Хмельницький – директор департаменту держзакупівель, у якого влітку проводили обшуки у справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових.
  • Автор розслідування про корупційні закупівлі харчів для Міноборони, засновник проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов розповів, як кілька тижнів намагався достукатися до чиновників у високих кабінетах, після чого вирішив оприлюднити документи публічно.