Російські загарбники хочуть привласнити радянські монументи «Легендарна тачанка» і «Дівчина в шинелі» на окупованій Херсонщині

Новини
Монумент «Легендарна Тачанка» у Каховці Фото: wikipedia.org

«Сенатор» від окупованої Херсонщини Константін Басюк заявив про початок процедури включення розташованих у Каховці монументів совєтської доби «Легендарна тачанка» і «Дівчина в шинелі» до російського реєстру об’єктів культурної спадщини.

Про це він заявив під час свого незаконного візиту на Херсонщину, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами Константіна Басюка, «прийнято рішення розпочати процедуру включення монументів «Легендарна тачанка» і «Дівчина в шинелі» до російського реєстру об’єктів культурної спадщини». Таким чином, окупанти вирішили привласнити ці два пам’ятника совєтської доби.

Монумент «Легендарна Тачанка», присвячений боям на Каховському плацдармі під час російсько-української війни 1917-1921 років, відкрили в 1967 році на честь 50-річчя російського Жовтневого перевороту. Він внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка культурної спадщини національного значення. Пам’ятник «Дівчина в шинелі» встановлений в 1983 році теж на честь російських окупантів сторічної давнини. Він є в переліку пам’яток археології, історії та монументального мистецтва місцевого значення.

Пам’ятник «Дівчина в шинелі» у Каховці. Фото: vesti.ua

Попередня законна влада Каховки на Херсонщині, як відомо, проігнорувала вимоги українського законодавства і відмовилась зносити пам’ятник «Легендарна тачанка». Навідріз вона відмовилась вирішувати також питання з реставрації і збереження монументу і дала зрозуміти, що подальша його доля її мало цікавить.

Зрештою, на початку 2020 року тодішній голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв і голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович озвучили ідею, яку свого часу проігнорувала влада Каховки – створити навколо «Тачанки» Музей монументальної пропаганди, який би мав статус національного.

Як відомо, незадовго до своєї втечі з Херсона російські окупанти зняли з п’єдесталів пам’ятники Алєксандру Суворову і Фьодору Ушакову, які стояли в центрі міста і вивезли на окуповану частину області.

Як писав ЦЖР, директорці Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяні Братченко повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Її підозрюють у колабораційній діяльності – добровільній співпраці з РФ та місцевою окупаційною адміністрацією. Братченко загрожує до 12 років позбавлення волі і конфіскація майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.