Зеленський затвердив нові санкції проти Росії, у списку – Росбанк, ЦВК та партії

Влада
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 22 квітня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування  санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб. У список потрапив «Росбанк», Центральна виборча комісія РФ, а також російські партії «Единая Россия», ЛДПР, «Справедливая Россия – Патриоты – За правду», КПРФ та «Новые люди».

Укази 235/2023 та 236/2023 оприлюднені на сайті президента.

Під економічні й інші обмежувальні заходи потрапили 40 фізичних осіб – громадяни РФ, Швейцарії, Ірану та Республіки Малі. Серед них Іван Потанін, син російського олігарха Володимира Потаніна, бізнесмен та інвестор Мурат Алієв, власник компанії Constellation Advisors Ltd Наріман Гаджєів та сенатор Олександр Шендрюк-Жидков.

Також обмежувальні захди запроваджені проти 382 юридичних осіб, серед яких – Центральна виборча комісія РФ, ПАТ «Росбанк»,  ТОВ «Авіакомпанія Далекосхідна КСМ», терористичне «міністерство у справах громадянської оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих ДНР», акціонерне товариство «Науково-виробнича корпорація «Космічні системи моніторингу, інформаційно-керуючі та електромеханічні комплекси» та державне унітарне підприємство «Ростовський-на-Дону науково-дослідний інститут радіозв’язку».

Також під санкції потрапили партії «Единая Россия», ЛДПР, «Справедливая Россия – Патриоты – За правду», КПРФ, «Новые люди» та низка компаній з реєстрацією у Франції, Швейцарії, Тайвані, Німеччині, Вірменії.

Як повідомлялось, 1 квітня 2023 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 273 фізичних та 380 юридичних осіб. Серед них – 379 російських компаній  та одна з окупованого Мелітополя і 33 громадянина Росії.

15 квітня 2023 року Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних та 254 юридичних осіб з Росії. Під обмежувальні заходи, зокрема, потрапили російські діячі спорту, серед яких і дочка міністра оборони РФ Ксенія Шойгу, а також провідні IT-компанії, серед яких «Яндекс» та «Рамблер».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.