Україна ввела санкції проти 692 фізичних та юридичних осіб з РФ, зокрема, спортсменів та IT-компаній

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський своїми указами увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 15 квітня про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних та 254 юридичних осіб з Росії. Під обмежувальні заходи, зокрема, потрапили російські діячі спорту, серед яких і дочка міністра оборони РФ Ксенія Шойгу, а також провідні IT-компанії, серед яких «Яндекс» та «Рамблер».

Відповідні документи опубліковані на президентському сайті.

Указом №227/2023 президент увів у дію рішення про застосування персональних санкцій стосовно 351 фізичної особи – громадян РФ, зокрема науковців і підприємців, та 254 юридичних осіб, серед яких компанії, що надають послуги у сфері інформаційних і цифрових технологій, виробники інтегральних схем, пов’язані з ринком інформаційних технологій.

Зокрема, до санкційного списку потрапили провідні російські інтернет-холдинги «Яндекс» і «Рамблер Груп», великі на ринку послуг автоматизації роботи підприємств ТОВ «Програмні продукти «Парус» і ЗАТ «1С-Галактика», відоме АТ «Сітронікс», ТОВ «Газпромнафта-цифрові рішення», «РТ-Інвест транспортні системи» та «Група компаній «Іннотех», акціонерні товариства «Ікс-Холдинг» і «Софтлайн трейд».

Крім того, указом №228/2023 Зеленський увів у дію рішення про застосування персональних санкцій до 87 фізичних осіб – громадян Росії, Білорусі та України.

Зокрема, обмежувальні заходи застосовані до доньки міністра оборони РФ, президентки федерації тріатлону РФ Ксенії Шойгу, міністра спорту і туризму Республіки Білорусь Сергія Ковальчука, білоруського стрибуна у висоту Максима Недосєкова, російських фігуристів Іллі Авербуха, Олександра Галлямова, хокеїста Олександра Кожевникова, футболіста Ігора Акінфєєва, біатлоністки Світлани Ішмуратової та гімнастки Світлани Хоркіної.

Як повідомлялось, 10 березня 2023 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження чергових санкцій проти російських компаній. Згідно з додатками до президенського указу, під санкції підпадають 120 фізичних  та 287 юридичних осіб. В основному до списку потрапили громадяни РФ, а також Великої Британії, Польщі, Нідерландів, Туреччини, Кіпру.  Серед юридичних осіб – «Спортлото», «Спортбет», «Бет.Ру», «Бетсіті», «Матчбет» та інші.

1 квітня 2023 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 273 фізичних та 380 юридичних осіб. Серед них – 379 російських компаній і одна з окупованого Мелітополя та 33 громадян РФ. Зокрема, санкції введено проти Ради Федерації, Мінфіну РФ, Федеральної служби безпеки та Федеральної служби охорони РФ, підприємств ВПК, приладобудування, радіоелектроніки та кабельної промисловості. Також президент запровадив санкції проти екс-президента «Мотор Січі» В’ячеслава Богуслаєва.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter