Головна насосна станція Каховського магістрального каналу повністю затоплена, окупанти намагаються відкачати з неї воду і відновити її роботу

Новини
Вид на головну насосну станцію Каховського магістрального каналу Фото: esu.com.ua

Головна насосна станція управління Головного Каховського магістрального каналу (далі – ГНС УГКМК) внаслідок злочинних дій російських окупантів повністю затоплена. Загарбники відновили в ній подачу електроенергії і намагаються відкачати воду. Однак на відновлення роботи ГНС  може піти не один рік.

Про це з посиланням на власні джерела на окупованій території повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За інформацією наших джерел, зараз ГНС УГКМК повністю затоплена до рівня води в Каховському водосховищі. Всі підземні приміщення на глибині 16 метрів з системою вентиляції, дренажними насосами, десятьма основними насосними агрегатами, два з яких разом із електродвигунами, ліфтові шахти знаходяться у воді. Скоріш за все, вийшла з ладу й частина електродвигунів, що розташовані вище рівня води в будівлі головної насосної станції: майже п’ять місяців у приміщенні спостерігається висока вологість, яка негативно впливає на їхню працездатність. 

«Окупанти відчайдушно намагаються відновити роботу насосної станції. Для цього вони завезли якихось «спеціалістів» з Росії, поновили подачу електроенергії, але співробітників УГКМК туди не підпускають. Навіть якщо їм вдасться запустити насоси для відкачки води, то, судячи з її обсягів, на це у них піде не менше 40 діб безперервної роботи. Але, скоріш за все, все затоплене обладнання доведеться капітально ремонтувати і замінювати. До того ж, росіяни встигли знищити шафи управління і «з м’ясом» повиривали з них кабелі. На відновлення всього цього піде точно не один рік», – розповіли джерела ЦЖР.

За їхніми словами, обладнання для ГНС УГКМК можливо замовити на Уральському гідромеханічному заводі. Однак на виготовлення спеціалізованих насосних агрегатів піде багато часу. А їх встановлення теж займе не один місяць. Раніше для ремонту агрегатів залучали спеціалістів з Запорізької області. 

Затоплення ГНС УГКМК спричинили постійні російські обстріли. Наприкінці листопада 2022 року окупанти пошкодили герметизацію ГНС каналу, після чого почалось її затоплення, спочатку ґрунтовими водами. ГНС збудована таким чином, що її машинна зала з основними насосними агрегатами, частиною електродвигунів, дренажними насосами та системою вентиляції розташована нижче рівня води. Така конструкція, на відміну від Північно-Кримського каналу, дозволяє заповнювати русло Каховського магканалу навіть при критично низькому рівні води у Каховському водосховищі. 

Самі окупанти, як повідомляв ЦЖР, уже визнали, що не здатні відновити роботу Каховського магістрального каналу і назвали катастрофічною ситуацію з водопостачанням в окупованих Херсонській і Запорізькій областях. Вирішити цю проблему вони запропонували за допомогою артезіанських свердловин, як це вже було у Криму. Тим часом русло каналу почало пересихати, а залишки води з нього окупанти перекидають на Мелітополь і Бердянськ.

Зараз окупанти продовжують грабувати УГКМК. Минулого тижня вони вивозили звідти в невідомому напрямку транспорт. Допомагали їм у цьому ексначальник Басейнового управління водних ресурсів Нижнього Дніпра Ігор Андрієнко і начальник головної насосної станції Сірогозької зрошувальної системи Володимир Кірюшин. Дії окупантів вказують на те, що вони навряд чи мають бажання відновити роботу Каховського магістрального каналу.

Детальніше про це читайте в матеріалі Зневоднені землі. Як диверсії російських окупантів на Каховській ГЕС і двох каналах наближають екологічну катастрофу на українському півдні.