В’ячеславу Заневському, начальнику служби безпеки Віктора Януковича, повідомили про підозру в пособництві РФ на окупованій Херсонщині і Миколаївщині

Новини
В’ячеслав Заневський
В’ячеслав Заневський, колаборантФото: соцмережі

СБУ 29 квітня повідомила про підозру в пособництві державі-агресору на окупованій Херсонщині і Миколаївщині 54-річному В’ячеславу Заневському, начальнику служби безпеки Віктора Януковича. Він допомагав окупантам у пошуку патріотично налаштованих місцевих жителів, колишніх військовослужбовців та учасників АТО.

Повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, В’ячеслав Заневський є професійним охоронцем, у 2008-2012 роках очолював службу безпеки втікача Віктора Януковича, а в минулому році співпрацював з окупантами на території Херсонщини. Там же не боці російських загарбників воював його син Ян Заневський, громадянин РФ з позивним «Ладья». 

«22 липня 2022 року Ян Заневський звернувся до свого батька з проханням допомогти збройному формуванню РФ у проведенні пошукових та фільтраційних заходів з виявлення проукраїнських громадян, військовослужбовців ЗСУ та учасників АТО на тимчасово окупованих територіях Херсонської і Миколаївської областей. В’ячеслав Заневський погодився», – йдеться в повідомленні про підозру.

Вказано, що 23 липня 2022 року В’ячеслав Заневський передав своєму сину контакти гауляйтера Нової Каховки Володимира Леонтьєва, який мав посприяти в пошуках майбутніх жертв окупантів. Також В’ячеслав Заневський передав російським окупантам через свого сина рекомендації щодо більш ефективних варіантів розміщення особового складу РФ під час обстрілів з боку ЗСУ. 

Згодом він передав сину контактні дані своїх згнайомих – керівників окупаційного «МВС» Херсонщини Володимира Ліпандіна і та  «державної служби безпеки» Олександра Якименка для налагодження контактів з окупаційною адміністрацією області. 

Також, за даними слідства, 26 грудня 2022 року В’ячеслав Заневський очолював охорону губернатора Ульяновської області РФ Алєксєя Русскіх під час його візиту на ТОТ Луганської і Донецької областей.

В. Заневському повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору – ч. 1 ст. 111-2 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років  і конфіскацію майна.

Як повідомлялось раніше, в березні цього року суд наклав арешт на все майно В’ячеслава Заневського. Це рішення винесено в межах кримінального провадження про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади майно начальника служби безпеки президента-втікача, який очолював цю службу упродовж 2008-2012 років.

Рішення суду стосується майна на загальну вартість майже 50 млн грн. Також перевіряється причетність їхнього власника до фінансування російських окупаційних угруповань у війні проти України, зазначають в СБУ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.