До викрадення херсонського журналіста Олега Батуріна причетний колаборант Володимир Леонтьєв – фігурант розслідування ЦЖР

Новини
Олег Батурін, журналіст Фото: investigator.org.ua

До викрадення херсонського журналіста Олега Батуріна причетний Володимир Леонтьєв – умовний «комендант» окупованої російськими військами Нової Каховки, який є фігурантом розслідування ЦЖР про прислужників окупантів на Півдні України.

Про це Олег Батурін розповів в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проєкт Центру журналістських розслідувань).

«За моїм викраденням стояли кілька осіб. Це були власне єдині люди, які відкрито показували своє обличчя під час першого допиту, коли мене привезли в будівлю Новокаховської міської ради. Це були двоє осіб, один з них назвався Володимиром Леонтьєвим», – сказав Батурін.

Він повідомив, що під час допиту в кабінеті міського голови Нової Каховки Леонтьєв особисто погрожував йому вбивством через журналістську діяльність: «Він погрожував мене вбити. Він казав, що я як журналіст більше не зможу ніколи працювати… Сказав, що особисто буде зрізати з мене шкіру ножем, проколе мені очі, проколе мені вуха. Це його помста за те, що я описав його історію і наважився розповісти її своїм читачам».

Інші присутні на допиті ніяк себе не ідентифікували і не зверталися один до одного на ім’я. На думку журналіста, це могли бути співробітники ФСБ.

Як повідомив Олег Батурін, після Каховської міськради його перевезли до будівлі Херсонської ОДА, де продовжували допити, звідти – в слідчий ізолятор. «Поступово цей ізолятор, за моїми відчуттями, наповнився повністю, тобто люди постійно прибували», – сказав журналіст.

Він також припустив, що до організації його викрадення, а також викрадення інших людей в Херсонській області може бути причетний колишній депутат Херсонської облради від «Опозиційного блоку» Павло Філіпчук, якого російські окупанти призначили «гауляйтером» тимчасово окупованої Каховки.

Як писав Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Прислужники окупантів у Мелітополі, Новій Каховці, Генічеську та Херсоні», Володимиру Леонтьєву – 58 років. Він колишній замполіт радянської армії після відставки працював у керівництві кількох великих підприємств на Херсонщині.

Серед них – акціонерне товариство «Чумак», де на початку нульових він був фінансовим директором та заступником гендиректора. Як пишуть херсонські медіа, Леонтьєв був звільнений через те, що організував у Донецьку підпільний цех з виробництва «лівого» кетчупу «Чумак» і соняшникової олії тієї ж марки. У 2011 році Леонтьєва звинувачували у розкраданні майна Новокаховського заводу будівельних матеріалів. Однак у судовому реєстрі немає продовження ні першої, ні другої історії.

Олега Батуріна схопили невідомі 12 березня о 17:00 на каховській автостанції. Журналіст пробув у полоні майже вісім днів – практично без їжі та води. 

Як повідомлялось, 12 березня в Каховці Херсонській області зник журналіст газети «Новий день» і автор спільних розслідувань Центру журналістських розслідувань Олег Батурин. Його схопили невідомі на каховській автостанції. Прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення Батуріна, кваліфікувавши його за статтею 438 Кримінального кодексу України – порушення законів і звичаїв війни. Журналіст пробув у полоні майже вісім днів – практично без їжі та води. 20 березня російські окупанти звільнили Батуріна. Зараз він перебуває у безпеці, на підконтрольній території України.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter