Пропагандисту Данилу Санітару з окупованої Херсонщини СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності

Новини
Данило Санітар, колаборант. Фото: скріншот пропагандистський тг-канал

СБУ 29 квітня повідомила про підозру в колабораційній діяльності 26-річному пропагандисту Данилу Санітару з окупованої Херсонщини. На загарбників він працює в якості співробітника пропагандистського телеканалу «Таврія» і актора та головного режисера «Херсонського обласного російського академічного музично-драматичного театру». Санітар уже напрацював на строк від 10 до 12 років позбавлення волі.

Повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Як з’ясували слідчі, мешканець Херсона Данило Санітар вирішив працювати на окупаційну владу наприкінці березня 2022 року після спілкування з представниками російської ФСБ з позивними «Тайсон» і «Спартак». 22 серпня 2022 року Санітар виступив ведучим на пропагандистському заході на площі тимчасово окупованого смт Білозерка Херсонського району. А 17 вересня 2022 року взяв участь у подібному заході в Каховці з нагоди так званого «дня заснування міста».

Данило Санітар активно знімався у пропагандистських відеосюжетах окупантів, співав російські пісні на численних концертах і закликав місцевих мешканців брати участь у незаконному референдуму з «приєднання» Херсонщини до Росії 23-27 вересня 2022 року.

Під час втечі окупантів з правобережної Херсонщини він перебрався до Генічеська, де почав вести пропагандистський телеграм-канал, розповсюджувати байки про намір України і країн НАТО нібито знищити Росію, про бандерівців, фашистів та інші страшилки російської пропаганди.

Самі окупанти представляли Данила Санітара то кореспондентом пропагандистського телеканалу «Таврія», то актором і головним режисером незаконно створеного «Херсонського обласного російського академічного музично-драматичного театру».

Своєю роботою на окупантів Данило Санітар заробив підозру за ч. 6 ст. 111-1 КК України. Йому світить покарання позбавленням волі на строк від 10 до 12 років і конфіскація майна.

Як писав ЦЖР, СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності 60-річній Вірі Логвин, гауляйтерці села Федорівка Зеленопідської територіальної громади Каховського району з тимчасово окупованої частини Херсонщини. До повномасштабного вторгнення РФ вона ніде не працювала і зловживала алкогольними напоями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.