В страху прориву ЗСУ, Росія збудувала одні з найбільших військово-оборонних споруд у світі – розвідка Британії

Новини
Вирита росіянами траншея, яка є частиною лінії оборони окупантів у Запорізькій області, лютий 2023 року. Фото: скріншот відео пропагандистів

У британській розвідці вважають, що одні з найбільших оборонних споруд, які російські війська зводять на своїй та тимчасово окупованій території України, свідчать про глибоке занепокоєння Росії перед тим, що ЗСУ можуть здійснити великий прорив.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

«З літа 2022 року Росія побудувала одні з наймасштабніших систем військово-оборонних споруд, які за багато десятиліть не бачила жодна країна світу. Ці оборонні споруди знаходяться не лише поблизу нинішньої лінії фронту, але й глибоко в глибині територій, які наразі контролюються Росією», – йдеться у повідомленні.

Супутникові знімки показують, наголошують в британській розвідці, що Росія доклала особливих зусиль для укріплення північного кордону окупованого Криму, в тому числі за допомогою багаторівневої оборонної зони біля села Медведівка.

При цьому Росія також вирила сотні кілометрів траншей в глибині міжнародно визнаної російської території, в тому числі в Бєлгородській і Курській областях.

«Ці оборонні споруди підкреслюють глибоке занепокоєння російських лідерів тим, що Україна може здійснити великий прорив. Втім, деякі роботи, ймовірно, були замовлені місцевими командирами і цивільними лідерами в спробах просунути офіційний наратив про те, що Росії «загрожують» Україна і НАТО», – йдеться в огляді.

Як повідомлялось, в окупованому Криму російські загарбники залучають до будівництва фортифікаційних споруд на півночі півострова місцевих наркоманів та алкоголіків, яким не виплачують обіцяну грошову нагороду. Тих, хто потім відмовляється працювати, силою змушують копати траншеї.

Нагадаємо, Центр журналістських розслідувань виявив на супутникових знімках Sentinel-2, що одна з ліній оборони росіян на окупованій території Запорізької області безперервно простягається на відстань у понад 70 км.

Як повідомляв ЦЖР, в очікуванні контрнаступу української армії окупанти усю зиму буквально вгризаються у захоплену землю півдня України: будують траншеї, бліндажі, встановлюють протитанкові надовби. З’ясувалось, що бліндажі в запорізьких степах споруджують остарбайтери – різноробочі із Середньої Азії, яких московські ділки завозять вахтами, кидають на гроші і напризволяще. Дивіться подробиці у сюжеті кореспондента Сергія Старушка: «Хто будує росіянам лінії оборони в Запорізькій області».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.