На Кіровоградщині компанію-видобувача каоліну із російським бенефіціаром досі не позбавили ліцензії на користування надрами – StateWatch

Новини
каолин

Підприємство “Кіровоградське рудоуправління”, бенефіціарним власником якого є російський бізнесмен Сергій Кабаргін, продовжує володіти ліцензією на розробку Обознівського родовища каолінової глини на Кіровоградщині до 2035 року.

Про це йдеться у відеорозслідуванні журналістки Інни Попович для проєкту Trap Aggressor, повідомляє StateWatch.

“Кіровоградське рудоуправління” спеціалізується на видобуванні каоліну, піску, гравію і глин. Каолінову глину використовують у косметології, медицині, будівельній кераміці, виготовленні фарфорових та гумотехнічних виробів. У 1996 році Державна служба геології та надр України надала цій компанії ліцензію на розробку Обознівського родовища, яке чинне до 2035-го року. Річні масштаби видобутку – 300 тисяч тонн каолінової глини. До повномасштабного вторгнення в компанії працювало 96 співробітників.

Бенефіціарним власником “Кіровоградське рудоуправління” є Сергій Кабаргін – російський бізнесмен зі статками майже 4 мільярди російських рублів. Він зокрема володіє Московським заводом “Фізприбор”. Апаратні та програмні засоби, розроблені заводом “Фізпрібор”, експлуатуються на російських АЕС, які входять до підсанкційної держкорпорації “Росатом”. Як відомо, остання бере активну участь у захопленні атомних станцій України. Однак РНБО поки не запровадило санкції проти Кабаргіна. Через не можливо розпочати процедуру стягнення підприємства “Кіровоградське рудоуправління” на користь України чи позбавити його ліцензій.

16 червня 2022 року стало відомо про накладення судом арешту на майно і корпоративні права підприємства вартістю 18 мільйонів гривень у рамках кримінального провадження. Справу розслідують відносно російських акціонерів підприємства, а не керівництва підприємства.

Як повідомляє Кіровоградська обласна прокуратура, підприємство постійно перебувало у фінансово-господарських взаємовідносинах з РФ, про що свідчать укладені контракти про поставку продукції та сировини, реалізація до країни агресора відбувалася за ціною втричі нижчою ніж до інших країн. Окрім того, сировина постачалася до одного з підприємств міста Самари, адміністрація якого надає допомогу окупаційній владі Донецької та Луганської областей.

Президент України Володимир Зеленський затвердив нові санкції стосовно росіян та російських компаній. Під обмежувальні заходи потрапили близько 400 фізичних та юридичних осіб з РФ та одна компанія з тимчасово окупованого Мелітополя. Загалом на сьогоднішній день під українськими санкціями перебувають понад 3 тисячі громадян РФ та майже 2 тисячі російських підприємств. І цей список продовжує  розширюватись. Однак кількість не переходить в якість: більшості підсанкційних осіб вдається ухилятися від обмежень та уникати стягнення активів в дохід України.