Окупанти планують насильно «евакуювати» 70 000 мешканців прифронтових населених пунктів до Бердянська

Новини
эвакуация бердянск
Російські військові на фоні евакуаційного автобусу в Бердянську, березень 2022 р., скріншот відео пропагандистів

5 травня російські окупанти в частині Запорізької області почали так звану «евакуацію». Гауляйтер Євген Балицький заявив, що до Бердянська з прифронтових районів спочатку переміщуватимуть батьків з дітьми, пацієнтів медзакладів, а також літніх людей та інвалідів. Всього окупанти планують «перемістити» 70 000 людей, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Першими до Бердянська вивезли мешканців Полог, евакуаційний транспорт бердянці помітили близько 17:00.

«Предбачено близько 50 тисяч ліжко-місць під евакуацію сімей із зони бойових зіткнень. Людям нададуть триразове харчування. Плюс виплатять по 10 тисяч рублів разовою виплатою на людину. Всього з обстрілюваних населених пунктів Запорізької області планується вивезти близько 70 тисяч людей», – повідомив колаборант Володимир Рогов.

Автобуси для евакуації були помічені вже після заяви Балицького в смт. Розівка Пологівського району. 

У телеграм-каналах Енергодару, Токмаку, Полог, Молочанська, Чернігівки та інших населених пунктів з’явилися повідомлення про те, що окупаційні адміністрації та паспортні столи зачинилися, а по вулицях почали їздити  авто з гучномовцями. Повідомлялося, що люди мають бути готовими до виїзду о 15:00. Перервали навчальний процес школи і дитячі садочки. 

«Біля міського Палацу культури  багато автобусів стоїть і багато людей біля пам’ятників ходять і фотографуються, наче  у Бердянську перший раз», — повідомила анонімно мешканка Бердянська.

МПК ім. Т.Г. Шевченка знаходиться в центрі міста, через дорогу від захопленої мерії Бердянська. 

Вид на площу Єдності, поруч з якою знаходяться мерія, готель “Бердянськ” і МПК ім. Т.Г. Шевченка, зима 2020 р. фото Артема Блощинського

Вид на площу Єдності, поруч з якою знаходяться мерія, готель “Бердянськ” і МПК ім. Т.Г. Шевченка, зима 2020 р. фото Артема Блощинського

Наразі незрозуміло, як проходить евакуація дітей, чи вивозять їх самих, чи у супроводі батьків.

«Діти переміщуються організовано силами МНС, адміністрації, у супроводі поліції. У Бердянську визначено місце, куди привозитимуть громадян. Там вони отримають сухпай, перевірятимуть їхні документи, а далі вирушають, куди забажають: дітей відправлять до дитячих таборів, якщо батьки захочуть, також сім’ї можуть розміщуватись на базах відпочинку. Діти старшого шкільного віку продовжать навчання в освітніх закладах, щоб закінчити навчальний рік, діти пройдуть оздоровлення та відпочинок у дитячих таборах» – повідомив Балицький в ефірі російського пропагандистського телеканалу. 

Інформацію про те, що всього окупанти планують вивезти до Бердянська близько 70 тисяч людей, підтвердив і так званий «віцепрем’єр з економіки» окупаційної адміністрації Запорізької области, колаборант Андрій Козенко.

В мережі з’явилися повідомлення, що деякі автобуси направляють в окупований Крим і до РФ.

«З Кам’янки 30 людей евакуювалися  – це перший автобус який виїхав. Із с. Благовіщенка теж виїхав автобус з людьми. Але Бердянськ відмовився приймати,  їх евакуюють до Криму та Ростову», – повідомляв місцевий телеграм-канал.

Окупаційна влада повідомила, що не зверталася по допомогу «до інших регіонів». 

Евакуаційні автобуси в напрямку на виїзд з Бердянська, 05.05.2023 р., фото тг-канал “Бердянськ online”

Евакуаційні автобуси в напрямку на виїзд з Бердянська, 05.05.2023 р., фото тг-канал “Бердянськ online”

У Бердянську близько 18:00 зафіксовано два десятки автобусів в черзі на заправку по Мелітопольському шосе. Пізно ввечері ця колона,  яка налічувала 23 одиниці і стояла в сторону виїзду з міста, залишалася без руху разом із автомобілями «поліції» і військових. 

Евакуаційна колона в Бердянську на Мелітопольскому шосе, 05.05.2023 р., фото тг-канал “Бердянськ online”

Евакуаційна колона в Бердянську на Мелітопольському шосе, 05.05.2023 р., фото тг-канал “Бердянськ online”

Ще близько 20 автобусів, направлених на виїзд з Бердянська, були помічені на Західному проспекті. 

Близько 20 транспортних засобів на Західному проспекті Бердянська, 05.05.2023 р., фото “Бердянська Партизанська Армія”

Близько 20 транспортних засобів на Західному проспекті Бердянська, 05.05.2023 р., фото “Бердянська Партизанська Армія”

Наразі невідомо, наскільки добровільним є таке «переміщення» російськими окупантами, але згідно з Міжнародним гуманітарним правом, це є воєнним злочином.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter