Евакуація на окупованому Запоріжжі: росіяни «перемістили» до Бердянська понад 600 дітей

Новини
Гауляйтер Євген Балицький спілкується з «переміщеною» мешканкою ТОТ у Бердянську, 07.05.2023 р. Фото: скріншот відено окупаційного тг-каналу.

Почалася друга доба так званої евакуації, яку росіяни оголосили на захопленій частині Запорізької області. Автобусами людей цілодобово звозять у Бердянськ, який росіяни обрали, як головний табір для переміщених мешканців тимчасово окупованих територій.

Центр журналістських розслідувань стежить за ситуацією, адже така «евакуація» має всі ознаки чергового воєнного злочину російських окупаційних військ та їхніх маріонеточних адміністрацій.

За інформацією гауляйтера регіону Балицького, за першу добу  з території п’яти районів та двох прифронтових міст вже переміщено 145 пацієнтів психоневрологічного центру, з яких десятеро людей з категорії маломобільних груп населення. 

Всього ж станом на ранок 8 травня до Бердянська вивезли 1552 особи, у тому числі 632 неповнолітні дитини. 

Судячи з відеоматеріалів та фото, які поширює російська пропаганда, діти начебто прибувають разом з батьками. Але є анонімні свідчення, що деяким сімʼям дуже «наполегливо рекомендували» виїхати до Бердянська. 

Наприклад, за повідомленнями мешканців Кам’янки-Дніпровської, окупанти примусово вивезли дітей з місцевої школи-інтернату, а також багатодітні родини. 

У соціальних мережах зʼявилося відео начебто з Токмаку, на якому російський військовий у категоричній формі переконує місцевого не ігнорувати виїзд.

На вулицях окупованих міст майже безперервно працюють гучномовці із закликом до «евакуації», автобуси курсують і вдень, і вночі.

 

Не кнутом єдиним вмовляють окупанти, всім «біженцям» обіцяють комфортні умови проживання, триразове харчування і одноразову виплату в 10 тисяч рублів на кожну людину.

Автобуси для «евакуації» мешканців окупованих територій Запорізької області. Фото: скріншот відео окупаційного тг-каналу.

Ворог вивозить до Бердянська мешканців тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей з метою створити ілюзію турботи про цивільних та за рахунок них убезпечити свої підрозділи, які вони розгортають на нових рубежах. Про це в ефірі національного телемарафону повідомила очільниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«Ми бачимо імітацію турботи про місцеве населення кожного разу, коли в рашистів трошки підгоряє. Ми бачили таку їхню дію на правому березі, коли вони «активнічали» щодо переміщення місцевого населення. Ми спостерігаємо це зараз і на лівому березі Херсонщини, коли бачимо що вони виявляють псевдотурботу і намагаються евакуювати людей глибше — туди, де облаштовують свої рубежі оборони, і, відповідно, намагаються розташувати й по-новому розгорнути там підрозділи й прикритися місцевими мешканцями. Ми спостерігаємо, що вивезені люди в такий спосіб наповнюють ці місця, де ворог намагається розташувати свою техніку й підрозділи», — зазначила капітан 1 рангу Гуменюк.

Водночас, вказала вона, загарбники не вважають окупований Бердянськ занадто безпечним для себе, але хочуть переконати у цьому інших. «Перевезення населення до Бердянська — це намагання продемонструвати, що це більш безпечні місця», — зазначила офіцерка.

Інтенсивний рух військової техніки проходить зараз дорогами області, під прикриттям евакуації.

Спротив Маріуполя також повідомляє про переміщення танків та систем ППО з Бердянського напряму до Маріуполя.

Переміщення російської військової техніки вулицями окупованого Маріуполя, 08.05.2023 р. Фото: /t.me/andriyshTime

Звісно, окупанти стверджують, що військова техніка прямує на фронт. Такими заявами вони доводять, що «евакуація» – це димова завіса для масштабної ротації.  

«Керівництво міста та представники місцевого самоврядування у зв’язку зі зверненнями громадян щодо шуму військової техніки в районі траси та біля міста, повідомляють, що хвилюватися немає причин. Ведеться планове переміщення техніки ЗС РФ на фронт. Прохання поставитись до обмежень на дорогах міста з розумінням,» – йдеться в повідомленні окупаційної адміністрації Токмака на ресурсах пропаганди. 

Власне в Бердянську «біженців по неволі» взагалі розміщують, приміром, у захопленому ДОЦ «Райський куточок», який російські окупанти з минулого року використовують, як казарму і шпиталь.

Черга з евакуйованих людей на вході ДОЦ «Райський куточок» на Бердянській косі, 07.05.2023 р. Фото: скріншот відео окупаційного тг-каналу.

Задіяні також інші віджаті комунальні та приватні об’єкти курортної сфери міста, про які розповімо незабаром. 

ЦЖР вже повідомляв, що насильницьке «переміщення» поглиблює гуманітарну кризу на ТОТ і за Міжнародним гуманітарним правом, це є воєнним злочином.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.