В Іванівській громаді на Херсонщині окупанти 10 травня відкрили першу школу, «директором» якої погодилась стати вчителька фізики Марія Златова

Новини
Відкриття окупантами школи в Іванівській селищній територіальній громаді Генічеського району, 10.05.2023. Фото: окупаційні ЗМІ

В Іванівській селищній територіальній громаді Генічеського району російські окупанти 10 травня розпочали новий навчальний рік у першій відкритій ними школі. Її погодилась очолити місцева колаборантка, вчителька фізики і астрономії Марія Златова.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Першу школу в Іванівській громаді окупанти відкрили на базі місцевого ліцею №2 на вул. Іванівській, 142а. Готуватися до цього вони почали на початку травня, зігнавши на «суботник» на території захопленого ними навчального закладу біля 150 місцевих мешканців – переважно, працівників  і батьків майбутніх учнів.

Сам навчальний рік в цій школі розпочався 10 травня з урочистої «лінійки». Відкривали її гауляйтер Іванівки Олександр Васалатий, депутат російської Держдуми, «секретар херсонського регіонального відділення» путінської партії «Єдина Росія» Іґорь Кастюкєвіч і «директорка» школи Златова Марія Харлампівна, яка до цього працювала заступницею директора і вчителькою фізики та астрономії в Іванівському ліцеї №1.

На відкритті школи призначена окупантами директорка згадала, якою була високою якість української освіти в Іванівці до повномасштабної війни. Але не сказала жодного слова про те, чи збирається вона так же якісно навчати дітей зараз за «російськими навчальними програмами». 

«Я рада, що ви сюди прийшли. Ви знаєте, скільки в цій школі було медалістів, скільки дітей попоступало по району і отримали освіту відповідну», – сказала Марія Златова.

Відкриття окупантами школи в Іванівській селищній територіальній громаді Генічеського району, 10.05.2023. Фото: окупаційні ЗМІ

З-поміж чотирьох громад Генічеського району лише в Іванівській росіянам довгий час не вдавалося розпочати навчальний процес. Місцеві колаборанти влаштували своїх дітей до шкіл сусідньої Нижньосірогозької громади. Але за лічені дні до завершення навчального року окупанти таки спромоглися відкрити першу школу і в Іванівці.

Як повідомляв ЦЖР, 9 березня 2023 року окупанти почали новий навчальний рік у школі Тавричанської громади Каховського району, яку очолила Наталя Гальченко, колишня директорка Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України. Натомість відкриті ще 1 вересня 2022 року школи в Каховці пропрацювали не більше половини осені.

А 1 березня окупанти відкрили першу школу в Рубанівській громаді Каховського району.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.