Окупанти проводять «тиху депортацію» дітей з ТОТ Запоріжчини

Новини
Окупанти везуть школярів з Якимівки Запорізької області до Краснодарського край РФ. Фото: окупаційний тг-канал

Російські загарбники вивозять дітей та підлітків з населених пунктів окупованої частини Запорізької області. Везуть в Бердянськ в рамках так званої «евакуації», а фактично депортації, мешканців прифронтових громад, а також в тимчасово окупований Крим та на територію РФ нібито на відпочинок та оздоровлення.

Про це окупанти звітують у власних медіа, пише Центр журналістських розслідувань.

Так, 11 травня четвертокласників якимівської школи відправили «на відпочинок» в табір «Орльонок» в Краснодарському краї РФ.

Від’їзд школярів відбувся за особистого контроля голови окупаційної адміністрації Якимівки Юлїї Губанової.

А 9 травня «на оздоровлення» в Євпаторію росіяни відправили дітей та підлітків з Мелітопольського центру соціально-психологічної реабілітації. В повідомленні окупаційних телеграм-каналів вказано, що депортували дітей «за підтримки» гауляйтера Запоріжчини Євгена Балицького та уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

7 травня до Бердянську були вивезені вихованці школи-інтернату з міста Кам’янка-Дніпровська Запорізької області.

За інформацією виконавчого директора БО «Save Ukraine» Миколи Кулеби, з тимчасово окупованого Бердянська росіяни вивезли 660 українських дітей, яких перед цим зібрали з населених пунктів ТОТ Запорізької області.

Експертна місія ОБСЄ встановила, що примусове переміщення та депортація українських дітей на тимчасово окуповані території та/або на територію Російської Федерації можуть бути воєнними злочинами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.