Ігаль Левін пояснив, навіщо РФ депортує людей з окупованих територій Запорізької області

Новини
Ігаль Левін, військовий аналітик. Фото: investigator.org.ua

Депортацією цивільних мешканців окупованих територій Запорізької області російські війська переслідують кілька цілей – від підготовки поля бою до маскування переміщення техніки і особового складу.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» заявив військовий аналітик Ігаль Левін.

На його думку, мирне населення можуть «евакуювати», щоб звільнити цивільну інфраструктуру та організувати оборону у міській забудові. Адже південь – це степи, тому кожне місто чи навіть село може стати фортецею і опорним пунктом.

«Росіяни бояться українського наступу. Вони чудово розуміють, що він буде неслабким, фронт буде прорвано, що десь їм доведеться відійти, а на тих чи інших напрямках вони будуть розбиті. По суті, вони максимально готують поле бою», – пояснив Ігаль Левін.

По-друге, вказав він, «евакуаційними» колонами окупанти можуть прикривати переміщення власних військ і техніки. Наприклад, як РФ робила це від час звільнення ЗСУ Херсона і частини правобережжя Дніпра.

«Переодягнувши військових у цивільний одяг, можна вивезти одних та завезти інших. Щоб розвідка України, яка спостерігає за цим процесом, не могла точно порахувати: два батальйони вивезли чи два батальйони завезли, перекинули з міста до міста тисячу цивільних, а чи дійсно це були цивільні?», – сказав аналітик

Він вважає, що росіяни добре запам’ятали, як радо херсонці зустрічали ЗСУ, і не хочуть допустити цього в Запорізькій області. Тож ще однією метою «евакуації» може бути помста українцям, яких окупанти називають «ждунами».

Центр журналістських розслідувань здійснює моніторинг так званої евакуації, яку росіяни оголосили на захопленій частині Запорізької області 5 травня 2023 року.

Частину людей цілодобово автобусами звозять у Бердянськ, який окупанти визначили головним табором для переміщених мешканців тимчасово окупованих територій. За перші три доби окупанти «перемістили» близько 3 тисяч людей, з них третина – неповнолітні. Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький повідомив, що загалом планується вивезти 70 000 людей.

Насильницькій «евакуації» у Запорізькій області ЦЖР присвятив новий випуск програми аналітики і розслідувань «Питання національної безпеки».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.