Суд у РФ засудив до позбавлення волі ще трьох фігурантів «справи кримських мусульман»: Сізікова до 17 років, Суф’янова та Хайредінова – до 12 років

Новини
Олександр Сізіков, Алім Суф'янов та Сейран Хайредіно Фото: crimean-solidarity.org

Південний окружний військовий суд у російському Ростова-на-Дону 17 травня засудив ще трьох фігурантів «справи кримських мусульман»: інваліда І групи по зору Олександра Сізікова до 17 років позбавлення волі в колонії строго режиму, Аліма Суф’янова та Сейрана Хайредінова – до 12 років.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Південний окружний військовий суд засудив незрячого Олександра Сізікова до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці. Потім суд ухвалив відправити його до виправної колонії суворого режиму і вже після звільнення – призначив півтора роки обмеження волі, поклавши на нього обов’язки – не відвідувати публічні заходи та збори», – йдеться у повідомленні.

Сліпого Олександра Сизікова переведуть з-під домашнього арешту до СІЗО як тільки вирок набуде чинності – після розгляду апеляційних скарг адвокатів та політв’язнів.

«Сейрану Хайрединову та Аліму Суф’янову суд призначив по 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Перші чотири роки вони також мають відбути у в’язниці, а потім кожен з них по року обмеження волі», – розповіли у «Кримській солідарності».

Як повідомила активістам адвокат Сафіє Шабанова, вирок суду був озвучений лише в резолютивній частині, сам вирок захист отримає протягом п’яти днів.

«Природно захист має намір оскаржити цей вирок, оскільки ми вважаємо, що вирок є не лише несправедливим обвинувальним, але ще й цинічним, тому що засудити інваліда першої групи по зору, який потребує сторонньої допомоги, який не може утримуватись у місцях позбавлення волі навіть за російським законодавством до такого тривалого терміну – це верх блюзнірства», – сказала Сафіє Шабанова.

Нагадаємо:

  • 7 липня 2020 року у чотирьох районах окупованого Криму одночасно російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар.
  • Після обшуків затримано 6 осіб: Еміль Зіядінов, Ісмет Ібрагімов, Алім Суф’янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков, Вадим Бектемиров. Ділявера Меметова в його домоволодінні не було.
  • У ФСБ заявили, що співробітники спецслужби затримали в Криму сімох людей, підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір».