США ввели санкції проти компаній, що допомагають РФ обходити обмеження

Новини
Міністерство фінансів США. Фото: Mandel Ngan/AFP

Сполучені Штати Америки ввели нові обмежувальні заходи проти Росії через війну в Україні. Санкції запроваджені проти 22 фізичних та 104 юридичних осіб, які допомагали РФ обходити введені проти неї обмеження.

Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

«Міністерство торгівлі США значно розширює територію та категорії, на які поширюється експортний контроль, і додає 71 юридичну особу до свого списку організацій, щоб запобігти доступу Росії до товарів, необхідних їй на полі бою», – йдеться в повідомлені мінфина.

Нові санкції США спрямовані на російський ВПК, а також її гірничодобувний, технологічний і металургійний сектори. До торгового чорного списку потрапили 69 російських компаній, одна з Вірменії та одна з Киргизстану. Заходи експортного контролю спрямовані зокрема на нафтогазові проєкти в Росії та Білорусі.

Також США ввели санкції проти Служби зовнішньої розвідки Росії,  віцепрем’єрки РФ Вікторії Абрамченко, міністра освіти Сергія Кравцова, омбудсмена Тетяни Москалькової, ректора Санкт-Петербурзького гірничого університету Володимира Литвиненко, помічника президента РФ — начальника Контрольного управління президента Дмитра Шалькова, дитячого омбудсмена Московської області Ксенії Мішонової та інших. 

Держдеп США також додав до переліку або визначив як заблоковану власність майже 200 фізичних і юридичних осіб, зокрема судна та літаки. Загалом 19 травня були запроваджені понад 300 санкцій. 

Нагадаємо:

  • 13 квітня 2023 року Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти компаній групи російського мільярдера Алішера Усманова, віце-прем’єра РФ Марата Хуснулліна, а також ПВК міністра оборони Росії Сергія Шойгу та військово-патріотичного руху «Юнармія».
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter