У Білому домі назвали умову передачі Україні літаків F-16

Новини
Винищувачі F-16 беруть участь в операції НАТО Inherent Resolve, 02.12.2022 Фото: defense.gov

США можуть надати згоду на передачу Україні сучасних бойових літаків, зокрема F-16, за умови, що вони не застосовуватимуться для ударів по території Росії.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу у Білому домі.

«Усі засоби, які Сполучені Штати передали Україні, надходять із ключовою умовою, що Сполучені Штати не дозволяють і не підтримують атаки на російську територію. Це стосується і підтримки надання винищувачів F-16 будь-якою стороною», – сказав Салліван.

Він вказав, що раніше Україна дотримувалася таких вимог щодо інших далекобійного американського озброєння.

«І українці постійно заявляли, що вони готові це зробити. І насправді ми бачили, як вони дотримувалися цього, надавши західне обладнання, коли ми його їм дали», – наголосив Салліван.

Він додав, що не може назвати тривалість навчання, яке знадобиться українським пілотам, щоб опанувати літаки.

«Це опрацюють військові експерти. І, як ми бачили з іншими графіками навчання, їх можна викласти абстрактно, а потім вони фактично підтверджуються на практиці, знаєте, чи то на Patriot, чи HIMARS, або – чи інших системах. Тому я не збираюся обводити дату в календарі», – заявив радник президента США.

Салліван додав, що питання передачі Україні літаків набиратиме актуальності разом з вичерпанням у неї парку авіації радянського зразка.

Як повідомлялось, президент США Джо Байден запевнив лідерів «Групи семи», що Сполучені Штати підтримають зусилля з підготовки українських пілотів на літаках західного зразка, включно з F-16.

19 травня 2023 року видання NBC News із посиланням на неназваного чиновника повідомило, що США та їх союзники планують надати винищувачі F-16 Україні. Коли Україна отримає F-16 і з яких країн вони прибудуть, поки невідомо.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.