Росіяни на Запоріжчині віджимають майно у аграріїв та ще й брешуть про те, як нібито рятують господарства від знищення

Новини
Агропідприємство «40 років Агро». Фото: zoda.gov.ua

Окупанти продовжують грабунок мешканців тимчасово окупованих територый під виглядом «націоналізації» та «передачі в управління» підприємств, законні власники яких не пішли на співпрацю з загарбниками. А власників великого аграрного підприємства «40 Років-Агро» з Більмацького району Запоріжчини через свої пропагандистські медіа ще й звинуватили у тому, що вони нібито покинули бізнес, тож господарство довелося ледве чи не рятувати.

Центр журналістських розслідувань дослідив, кого росіяни призначили керувати вкраденим підприємством, а також розшукав одного із засновників і законних власників ТОВ «40 Років-Агро», щоб розпитати, що насправді відбувалося з початку вторгнення.

За словами джерела (ми не називатимемо його з міркувань безпеки), вже з 11 квітня 2022 року господарство було повністю під контролем окупантів.

«ТОВ «40 Років-Агро» – одне й найбільших аграрних підприємств області – 8000 га землі, 1400 голів великої рогатої худоби, з них 650 дійних корів, 2200 свиней. Олійниця, цех по виготовленню брикетів, десятки одиниць сучасної сільгосптехніки імпортного виробництва, працювали близько 300 робочих. Для Смирнівської ОТГ – ми були дійсно «градообразующим» підприємством», – розповідає власник. 

За його словами, відразу після окупації на току військові влаштували рембазу для своєї техніки, а паливо, закуплене для сільгоспробіт, використовували на власний розсуд – в тому числі для заправки своєї техніки.

«На момент вторгнення на підприємстві зберігалось продукції рослинництва на 95 мільйонів гривень (за довоєнними цінами). Звісно її всю розікрали –  за зерном приїздили і росіяни, і чеченці – по двадцять вантажівок в день вивозили», – розповідає один із працівників господарства.

Окупаційна «міністерка» сільського господарства Світлана Шевченко пропонувала власникам та керівникам господарства зареєструвати його в російській юрисдикції і «нормально работать». Та жоден з них на це не погодився, тож загарбники продовжили грабувати підприємство. 

За словами власників, повну картину збитків можна буде оцінити тільки після деокупації, але вже зараз точно відомо, що окрім продукції, була викрадена і техніка, наприклад, навантажувач MANITU, самохідний оприскувач John Deere, дві автівки «Нива Шевроле».

На вже розкрадене підприємство на початку серпня 2022 року Шевченко завезла  нових «менеджерів»

Один з них фігурант розслідувань ЦЖР «казачий атаман» з незаконного збройного формування «Самооборона Криму» Сергій Юрченко, який певний час представлявся заступником голови «адміністрації» Більмацького (Куйбишевського) району. А також сам розповідав окупаційним медіа про те, що брав участь « в запуску роботи» аграрних підприємств та фермерських господарств.

Сергій Юрченко на агропідприємстві «40 Років-Агро» біля зерна, викраденого окупантами. Фото: скріншот відео окупаційних ЗМІ

Одним з таких «запущених», а точніше пограбованих і віджатих підприємств є і «40 Років-Агро».

Наразі Юрченко збираєтьсябрати участь у виборах до «заксобранія» на окупованій частині Запорізької області і вже називає себе «замкомандира бригади МО».

А в сюжеті російських пропагандистів про «порятунок» віджатого «40 років Агро» «временным администратором» підприємства представляється інший кримчанин, колаборант Андрій Степанович Чернега (ІПН910216790793).

Андрій Чернега, призначений окупантами «тимчасовий адміністратор» віджатого підприємства «40 років Агро». Фото: скріншот відео окупаційного ЗМІ

В Криму він зареєстрований як голова фермерського господарства, а також є керівником та засновником «ООО «Эко Меридиан», зареєстрованого в Роздольненському районі Криму та засновником сімферопольського ТОВ «Зерновой альянс».

Як повідомляв ЦЖР, загарбники віджимають на окупований території Запорзької області об’єкти приватного бізнесу – від промислових підприємств, до баз відпочинку.

Віджим майна під виглядом націоналізації почався після указу гауляйтера Євгена Балицького з великих державних підприємств.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.