Суд у РФ засудив фігуранта «справи кримських мусульман», активіста Ернеса Сейтосманова до 18 років колонії

Новини
Ернес Сейтосманов у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону, 24.05.2023 Фото: crimean-solidarity.org

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 24 травня засудив кримськотатарського активіста, фігуранта сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Ернеса Сейтосманова до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Суд засудив активіста Ернеса Сейтосманова до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, перші чотири з них Ернес проведе у в’язниці – найважчі умови. Потім Сейтосманова відправлять до виправної колонії», – йдеться у повідомленні.

Після звільнення суд призначив Сейтосманову півтора року обмежень, які полягають у необхідності відзначатись у ФСВП 2 рази на місяць, не залишати житло з 10 вечора до 6 ранку, не змінювати місце проживання та роботу без повідомлення ФСВП, не відвідувати публічні заходи.

«Незважаючи на таке жорстке покарання, я, чесно кажучи, захоплююсь Ернесом. Він не втрачає духу, гідно зустрів той страшний вирок про злочин, якого, я переконаний, він не чинив», – відреагував на вирок адвокат Олексій Ладін.

Захист має намір оскаржити вирок суду в апеляційній та касаційній інстанціях.

Як повідомлялось, 5 грудня 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив за аналогічним сфальсифікованим ФСБ обвинуваченням до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму рідного брата Ернеса – Енвера Сейтосманова.

Нагадаємо:

  • 9 лютого 2022 року в Криму пройшла нова хвиля обшуків та затримань. Окупаційні силовики затримали чотирьох кримських татар: Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва та Ернеса Сейтосманова. ФСБ обвинуватила їх в участі в Ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в РФ.
  • 10 лютого 2022 року «суди» у Криму та Севастополі заарештували всіх чотирьох затриманих. Всім їм закинули статтю 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності терористичної організації), а також за статтею 278 КК РФ (Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою).