Окупанти відкрили у селі Чонгар на Херсонщині таємне СІЗО, куди перевели частину політвʼязнів з Криму – КПГ

Новини

Російські окупанти відкрили у селі Чонгар Генічеського району на Херсонщині ще один неофіційний слідчий ізолятор, до якого перевели частину затриманих на Півдні України політв’язнів, які утримувались у СІЗО №2 окупованого Сімферополя. Офіційно про нове СІЗО окупаційна влада не повідомляє.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на декілька проінформованих джерел в окупованому Криму.

«Крім того, туди потрапляють люди, яких затримують з політичних мотивів у Херсонській та Запорізькій областях. Зокрема, у новому СІЗО тримають близько 10 затриманих за підозрою в участі у кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана»,- зазначають правозахисники.

У КПГ нагадали, що Росія розгортає на нових окупованих територіях півдня каральні органи, які тероризують цивільне населення, викрадають, катують і незаконно ув’язнюють людей.

Восени 2022 року на території колонії №1 в Сімферополі з’явилося СІЗО №2, де у так званому спецблоку утримують політичних бранців, яких Росія викрала з новоокупованих територій Півдня України.

За даними КПГ, наприкінці 2022 року в новому СІЗО №2 утримувались щонайменше 110 людей, яких привезли з Херсонської та Запорізької областей. Попередньо вони були викрадені, їх піддавали тортурам, а потім перевезли до Сімферополя, у спеціально створене СІЗО №2. В ньому знаходяться люди, яких утримують взагалі без жодних кримінальних справ, через це до них не можуть потрапити адвокати.

Про нове СІЗО №2 Сімферополя, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН, ЦЖР розповідав у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter