Керувати фейковим «Мелитопольським госуниверситетом» на окупованій Запоріжчині замість колаборанта Чуйкова буде росіянин Тойвонен

Новини
Ніколай Тойвонен
Ніколай Тойвонен

Російське Мінобразованія призначило нового “ректора” фейкового вишу, створеного на ТОТ Запорізької області на базі віджатого майна українських вищих навчальних закладів. Замість українського зрадника Андрія Чуйкова керувати “Мелитопольским госуниверситетом” буде росіянин Ніколай Тойвонен.

Про це Мінобразованія і наукі РФ повідомило у своєму телеграм-каналі, пише Центр журналістських розслідувань.

Ніколай Рудольфовіч Тойвонен (28.10.1959) до призначення на окуповану територію був радником ректора Санкт-Петербурзького державного економічного університету.

За даними Мінобразованія РФ, Ніколай Тойвонен в 1984 р. закінчив Ленінградський державний університет імені О.О. Жданова, працював викладачем і проректором у Петрозаводському державному університеті. Пізніше обіймав управлінські посади в Санкт-Петербурзькому державному університет, Міносвіти Росії.

Андрій Чуйков, який власне очолив фейковий вуз на окупованій території з перших днів його створення в травні 2022 року, прокоментував ситуацію тільки після того, як повідомлення про заміну ректора з’явилося в публічному просторі.

Андрій Чуйков

Андрій Чуйков

“На даному етапі йде передача справ в спокійній робочій обстановці”, – підкреслив Чуйков  у тelegram-каналі вишу.

На окупованих територіях освітні заклади будь-якого рівня ставлять своєю основною задачею насадження проросійської ідеології. “Мелітопольський госуниверситет” не виключення. Тут створено і активно працює відділення військово-патріотичного руху “Юнармія”, а студентів залучають до допомоги окупаційним військовим підрозділам.

  • В травні 2022 року гауляйтер Балицький підписав указ про створення “Мелитопольского государственного университета” на базі віджатого майна вишів окупованої території Запорізької області – Мелітопольського державного педагогічного університету, Таврійського державного агротехнологічного університету, Класичного приватного університету, Бердянського державного педагогічного університету.
  • “Ректором» об’єднаного вишу став Андрій Чуйков. Він до 2014 року працював у Харківському національному університеті внутрішніх справ, а став відомий після публічної відмови від посвідчення прямо під час мітингу антимайдану. 
  • В квітні 2023 року Служба безпеки України повідомила Андрію Чуйкову  про підозру у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність України