Велика Британія розширила санкції проти Білорусі за підтримку РФ у війні проти України

Новини

Велика Британія запровадила нові санкційні обмеження  проти Білорусі за підтримку, яку країна надає Росії у війні проти України. Зокрема санкції стосуються імпорту золота, деревини, каучуку та цементу з Білорусі.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Великої Британії.

Велика Британія запроваджує заборону імпорту золота, цементу, деревини та каучуку з Білорусі, а також забороняє експорт до країни банкнот і банківського обладнання, товарів, технологій і матеріалів, які можуть бути використані для виробництва хімічної та біологічної зброї. 

Також для запобігання поширенню пропаганди білоруськими медіа, Велика Британія обмежує доступ до вебсайтів білоруських медіа. 

Під британські санкції також потраплять понад 100 осіб і організацій, які сприяли або підтримували репресії у Білорусі.

«Цей новий пакет посилює економічний тиск на Лукашенка та його режим, який активно сприяє військовим зусиллям Росії та ігнорує територіальну цілісність України. Наша підтримка України залишатиметься рішучою стільки, скільки буде потрібно, і Сполучене Королівство без вагань запровадить подальші заходи проти тих, хто підтримує війну Путіна», – заявив міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

Британський уряд також заявив, що вживатиме заходів для боротьби з тими, хто обходить санкції, в тому числі шляхом обмеження коштів, які Білорусь може залучити, а також подальшого обмеження доступу Білорусі до фінансових ринків Великої Британії.

Нагадаємо, Кремль працює над більшим використанням ресурсів Республіки Білорусь у війні проти України. Крім того, Росія також прагне повністю контролювати білоруський оборонно-промисловий комплекс. Наприкінці 2022 року Росія перекинула до Білорусі партію зенітних ракетних комплексів «Тор-М2К».

  • В березні 2023 року Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Білорусі. У санкційний список сім членів  Центральної виборчої комісії Білорусі, підприємства МАЗ, БелАЗ та їх керівництво, а також літак Олександра Лукашенка Boeing 737.
  • Наприкінці травня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти 220 юридичних осіб з Білорусі та Росії. Під обмеження зокрема потрапили: Мінський автомобільний завод, Мінський механічний завод імені С.І. Вавілова, «Вітебський завод радіодеталей «Моноліт», «Оршанський авіаремонтний завод».