Зеленський затвердив санкції проти 220 білоруських та російських компаній

Новини
Мінський автомобільний завод

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти 51 росіянина та 220 юридичних осіб з Білорусі та Росії. Під обмеження зокрема потрапили ремонтні заводи. 

Відповідний указ №307/2023 оприлюднений на сайті президента.

Зеленський ввів в дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» проти 51 громадянина Російської Федерації.

Також обмеження застосовані до 220 юридичних осіб, серед яких російські та закордонні компанії.

До списку потрапили структури МТС і РЖД, зокрема АТ «Залізнична торгова компанія», а також білоруські компанії – Мінський автомобільний завод, Мінський механічний завод імені С.І. Вавілова, «Вітебський завод радіодеталей «Моноліт», «Оршанський авіаремонтний завод».

Обмеження застосовані проти  “Інноваційні технології мастил», ТОВ «Оборонрегістр», а такж кіпрських компаній  “Серч Локейшн Лімітед”, “2ГІС Локал Серч Лімітед”, чеської “Навітел с.р.о” і ТОВ «Навітел Україна», яке зареєстровано в Україні.

Як повідомлялось, 1 квітня 2023 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 273 фізичних та 380 юридичних осіб. Серед них – 379 російських компаній  та одна з окупованого Мелітополя і 33 громадянина Росії.

15 квітня 2023 року Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних й інших обмежувальних заходів до 438 фізичних та 254 юридичних осіб з Росії. Під обмежувальні заходи, зокрема, потрапили російські діячі спорту, серед яких і дочка міністра оборони РФ Ксенія Шойгу, а також провідні IT-компанії, серед яких «Яндекс» та «Рамблер».

22 квітня Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування  санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб. У список потрапив «Росбанк», Центральна виборча комісія РФ, а також російські партії ЛДПР, «Справедлива Росія — Патріоти — За правду», КПРФ та «Нові люди».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.