Каховську ГЕС підірвала диверсійна група окупантів – перехоплення СБУ

Новини
Підірвана Каховська ГЕС Фото: t.me/Tsaplienko

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Перехоплення СБУ підтверджує, що Каховську ГЕС підірвала диверсійна група окупантів. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають у СБУ, про це окупанти розповідають один одному в телефонній розмові, яку вдалося перехопити українській спецслужбі.

«Там не они (українська сторона – ред.) долбанули. Там наша диверсионная группа. Они хотели типа этой дамбой пугать. Пошло не по плану, а больше, чем они планировали», – розповідає російський військовий.

Описує він і наслідки цієї катастрофи, які намагаються приховати в РФ: підвищення рівня води, затоплення територій і руйнування.

У СБУ також повідомили, що відкрито кримінальне провадження за фактом воєнного злочину РФ.

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, Російська Федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів», – заявив голови СБУ Василь Малюк.

Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу – ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) і ст. 441 (екоцид).

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

6 червня 2023 року о 2:54 ранку за Києвом норвезькі сейсмологи з організації «Norsar», яка досліджує сейсмічні рухи земної кори, зафіксували вибух в місці Каховської ГЕС.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter