Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС південь Запорізької області може втратити значну частину аграрного потенціалу – Правосуд

Новини
Олександр Правосуд, голова Якимівської громади Мелітопольського району. Колаж: zavod.fregat.ua і facebook.com/pravosudae

Підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС має довгострокові наслідки для аграрного сектору України. Так південна посушлива частина Запорізької області може втратити значну частину свого аграрного потенціалу. Адже без зрошення врожаї будуть в рази нижчими, а деякі культури вирощувати взагалі немає сенсу.

Про наслідки підриву дамби для півдня Запорізької області, Центру журналістських рослідувань розповів Олександр Правосуд, голова Якимівської громади Мелітопольського району. 

Якимівський район, що після адмінреформи став частиною Мелітопольського, знаходиться в зоні ризикованого землеробства і має близько 100 000 га земель сільськогосподарського призначення, більшість з них – рілля.

За словами голови громади, до 1990-х років під зрошенням було більше 65 тисяч гектарів земель, але на початку 2000-х систему поливу було зруйновано і розкрадено. На 2016 рік, коли район всерйоз повернувся до питання відновлення меліоративної системи регіону, під зрошенням знаходилося до 30 тисяч га земель. 

Після техногенної катастрофи, спровокованої РФ, про зрошення Якимівщина може забути. Система каналів буде знищена повністю, а працівникам меліоративного господарства, за даними, які надходять з окупованих територій, вже повідомили про звільнення.

 А значить регіон може забути про аграрний потенціал.

«Для порівняння: на зрошуваних землях врожай зернових міг досягати 80 ц\га і більше. Без зрошення в нашій зоні ризикового землеробства за самих сприятливих умов, які включають дощі навесні і достатню кількість вологи восени та взимку (чого не буває останніми роками), а також серйозні фінансові затрати на добрива та обробку земель, врожайність буде не вище 30 ц\га. А може бути і десять, і п’ять центнерів. Тобто вирощування зернових стає малорентабельним», – пояснив Правосуд. 

За словами голови громади, не варто буде сіяти і соняшник. Без зрошення його врожайність становить 3-10 ц\га, а зі зрошенням 30-35 ц\га.

«Якщо говорити про такі культури як соя і кукурудза, то вони без зрошення не виростуть взагалі. Тож констатуємо – без зрошення аграрна сфера під величезною загрозою. А регіон втрачає інвестиційну привабливість, бо землеробство на Півдні України порівняно з північними і центральними регіонами України стає нерентабельним і значно відставатиме в розвитку», – наголосив Правосуд.

І це означає проблеми для всього району, зазначив він, адже якщо виключити податок на доходи фізосіб, що надходять від заробітної плати працівників бюджетної сфери, то бюджет Якимівської громади на 95 відсотків складається з надходжень від аграрної сфери.

«Але не варто забувати і про не менш важливу проблему – водопостачання. Якимівка отримувала воду комбіновано – з місцевих свердловин та дніпровську – з Західного групового водоводу, але деякі населені пункти були заживлені виключно дніпровською водою. Зараз окупанти не повідомляють про стан водопостачання на Якимівщині. Але я дуже сумніваюся, що вони будуть вирішувати цю проблему. Тож наразі в числі заходів підготовки до деокупації ми враховуємо вирішення і цієї проблеми», – сказав очільник громади.

Як повідомляв ЦЖР, вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затопила населенні пункти, розташовані нижче неї.

СБУ перехопила розмову окупантів, яка підтверджує факт підриву Каховської ГЕС росіською диверсійною групою. Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави, однак все пішло не за планом.

Рівень води у водозаборі перед головною насосною станцією управління Головного Каховського магістрального каналу впав нижче допустимого і продовжує падати. Це унеможливлює подачу води в русло каналу навіть у випадку відновлення роботи ГНС, яку окупанти ще наприкінці листопада 2022 року затопили повністю і вивели з ладу всі десять основних насосних агрегатів разом із іншим обладнанням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter